ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Йога»Кратка йога за отпускане на тялото

Кратка йога за отпускане на тялото

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314324
Кратка йога за отпускане на тялото

В днешно време всеки един от нас е подложен на стрес, който по един или друг начин ни се отразява психически и физически.

Ако изпитвате нужда да отпуснете тялото и ума си, опитайте с тази кратка програма от йога пози.

Тези пози са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи.

Опитайте тези кратки йога пози за отпускане на тялото и забравете за болката.

Наклон напред с широко отворени крака

(Prasarita Padottanasana)

Изправете се и разтворете краката си настрани. От тази позиция изпънете ръце напред и бавно и плавно се наведете надолу, докосвайки пода с ръце. След това бавно и плавно се изправете. Направете няколко повторения. Целта на тази йога поза е, да разтегне мускулите на гърба, подколенните сухожилия и прасците.

Поза Сфинкс

(Salamba Bhujangasana)

Йога поза за отпускане

Легнете по корем, сгънете ръцете в лактите, използвайте дланите за опора. Изпънете гърдите напред, раменете назад и брадичката нагоре. Вдишайте и издишайте дълбоко 20 пъти. Целта на тази кратка йога поза е, да разтегне коремните мускули и да укрепне гръбначния стълб.

Поза Гущер

(Utthan Pristhasana)

Най-напред застанете на четири крака. Сгънете десния крак към гърдите си, а левия крак изпънете назад. Намерете подходяща позиция за ръцете си и задръжте тялото си така в рамките на 20 дълбоки вдишвания и издишвания. Повторете като смените позицията на краката.

Предно сгъване

(Uttanasana)

Изправете се, разтворете краката на ширината на раменете, хванете лактите си с длани, изпънете ръцете напред и бавно се наведете надолу. Поемете дълбоко въздух и много бавно и плавно се изправете нагоре.

Тази поза разтяга прасците и подколенните сухожилия. Освобождава напрежението в главата, шията и раменете.

Поза на мъртвеца

(Savasana)

Йога поза на мъртвеца

Легнете по гръб с леко разтворени крака встрани и обърнете дланите си нагоре. Отпуснете тялото си, затворете очи и дишайте дълбоко и издишайте дълбоко 15 пъти. Тази йога поза ще отпусне изцяло тялото и ума ви.

Поза отворен ъгъл

(Supta Baddha Konasana)

Легнете по гръб, сгънете краката и ги разтворете встрани, така че стъпалата ви да се опират едно в друго. Хванете ръцете си и ги изпънете над главата. Дишайте и издишайте дълбоко. Останете в тази позиция за 5-10 минути. Тази поза ще разтегне вътрешната част на бедрата и ще успокои цялото ви тяло.

За по-голяма полза от йогата, подкрепете редовните физически упражнения с медицатия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest