ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Отслабвайте, без да гладувате

Отслабвайте, без да гладувате

Отслабвайте, без да гладувате

Крайностите в диетите никога не са бил одобрявани от диетолозите. Да се тормозиш и да си гладен постоянно може да ти донесе повече тревоги, отколкото позитиви. Вместо постоянно ограничение на храна, човек може да опита да спазва няколко правила, които ще му помогнат повече в борбата с килограмите. Вижте няколко съвета за отслабване без гладуване.

Трябва да се консумират повече храни, които са богати на желязо – специалистите обясняват, че липсата на желязо в организма, затруднява работата на клетките, защото до тях не може да достигне достатъчно кислород. По този начин метаболизмът се затруднява. Не бива от менюто да бъдат напълно изключвани зърнените култури, пилешкото и червено месо, соевите ядки и др.

Млечните продукти трябва да са част от менюто – според проучване дамите, които похапват три пъти на ден млечни продукти, които са с ниско съдържание на мазнини, губят с около 70 на сто повече мазнини от другите жени. Причината за това се крие в калция, който ускорява изгарянето на излишните мазнини.

Да се ограничат рафинираните въглехидрати – това са бисквити, хляб и др. Тези продукти ще вдигнат нивото на инсулин, което от своя страна ще забави метаболизма. Въглехидратите, които човек може да си позволи да хапва са сложни – това са ориз, картофи и др. Белият хляб трябва да бъде сменен с пълнозърнест.

Отслабвайте, без да гладувате

Да се спре консумацията на диетичните газирани напитки – учените, твърдят, че подсладителите възбуждат апетита повече, отколкото захарта.

Алкохолът трябва да бъде ограничен, тъй като забавя метаболизма, потискайки централната нервна система. Често към алкохолната напитка добавяме и високомазнинен хранителен режим, което означава, че се изгарят малко хранителни мазнини и повечето от тях се натрупват като телесна маса.

Трябва да се пие много вода – според изследване, консумацията на две чаши вода за един час забързва метаболизма с около 30 на сто. Ако човек увеличи дневната си дажба вода с литър и половина, това ще му помогне да изгаря допълнително повече от 17 хиляди калории годишно (около 2.5 кг на година).

Отслабвайте, без да гладувате

Зеленият чай също не бива да се пренебрегва – известен е с това, че подобрява състоянието на организма и има антиракови свойства. Според проучване, хората които взимат екстракт от зелен чай три пъти на ден, ще повишат скоростта на метаболизма си с около 4 на сто. Или с други думи ще се изгарят още 60 калории дневно, тоест около 3 кг за година.

Човек трябва да избягва да гладува, защото след това, когато реши да хапне, е прегладнял и поглъща прекалено много храна. Хапвайте малки порции, но често – 5 хранения на ден са напълно достатъчни. Специалистите препоръчват човек да не остава гладен над четири часа.

Стресът също е основна причина за натрупването на коремни мазнини – хормоните, които тялото отделя в състояние на стрес, забавят метаболизма и стимулират апетита. Те насърчават организма да започне да складира мазнини в областта на корема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати