ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»За да отслабнете, не лягайте гладни

За да отслабнете, не лягайте гладни

Хранене

Яденето преди сън не бива да се заклеймява, напротив – трябва да се насърчава, смята австралийски диетолог. Според него има храни, които можем да хапваме преди сън, и такива, които не са полезни и които ще се превърнат в мастни натрупвания.

Всеки знае, че организмът на човек работи постоянно, дори когато спим, а за всички негови процеси е необходима енергия, която си набавяме от храната.

Ако се консумират храни, които са богати на т.нар. празни калории, например сладолед, нивото на кръвната захар ще се повиши и енергията ще се преобразува в мастно натрупване, смята Тим Робъртс.

Все пак, за да бъде качествен сънят и да няма често нощни събуждания, хубаво е човек да не се наяжда непосредствено преди да си легнете. Ако все пак огладнее, е добре да хапне храна, която е с ниско съдържание на захар и на въглехидрати, категорично е становището на диетолога.

Тези храни ще помогнат на добрия сън и в същото време ще могат да помогнат в процеса на отслабване, допълва Робъртс. С две думи, не е препоръчително човек да си ляга гладен, ако иска да отслабне. Диетологът е категоричен, че просто трябва да се консумират правилните храни, за да има това ефект върху тялото.

Бадеми

Според друго изследване дамите изгарят доста по-малко калории, отколкото господата, седейки пред телевизора. Изследването е проведено с помощта на три двойки – на всички участници е дадена храна, която съдържа по 600 калории.

След като са я изяли, на двойките са възложени различни задачи – тренировка във фитнес зала за час, чистене в продължение на три часа, последвано от лежане в леглото. После учените измерили колко енергия са изразходили участниците.

Оказва се, че мъжът, чиято задача била само да лежи и да гледа телевизия, е изгорил 640 калории, а неговата половинка, която е имала да изпълнява същата дейност, е изгорила едва 292 калории. На пръв поглед лесната домакинска работа изразходила същите калории, както и едночасовата тренировка във фитнеса, твърдят още изследователите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати