ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Принципите на балансираното хранене

Принципите на балансираното хранене

Принципите на балансираното хранене
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Всеки човек се храни. Храната служи на тялото за неговото развитие, носи му сила и енергия. Освен това обаче, храната има и доказано лечебен ефект.

Тя влияе върху поведението на клетките и води до здраве или може да разболее, ако не е подбрана правилно. За да сме здрави, е добре по-скоро да обърнем внимание на маниерите си на хранене и принципите за балансиране на този процес.

Пълноценното и балансирано хранене е напълно приложимо в днешни условия. То се постига, чрез максимално доближаване и живот в хармония с природата.

Храната има лечебно и превантивно действие, стига да следваме принципите на балансираното хранене. Ето кои са те:

Правилно приготвяне на храната. Всеки знае колко вредни могат да бъдат пържените храни. Фаст фууд храната, чипсовете, сладкишите, полуготовите и замразени продукти, не носят на тялото ни никакви ползи, точно обратното – тази храна е вредна и трябва да се ограничи от менюто.

Най-добри методи за термична обработка на храната са варенето и готвенето на грил и пара. По този начин хранителните качества на продуктите се запазват до голяма степен и постъпват в чист вид в нашето тяло.

Принципите на балансираното хранене

Енергиен баланс. Балансираното хранене изисква спазване на определени съотношения на активните вещества – 20% мазнини, 30% белтъчини и 50% въглехидрати.

Воден баланс. Един от ключовите елементи при балансираното хранене, е водният баланс. Без него, всичко останало губи значение. Всеки организъм се нуждае от 30 мл вода на 1 килограм телесна маса.

Рационалност. Храните, които включваме в менюто си, трябва да са правилно подбрани. Висококалоричните и вредни храни трябва да се ограничат до минимум, за сметка на плодове, зеленчуци и други хранителни източници.

Ритмичност. Храненето трябва да става регулярно, на три основни хранения и 2-3 междинни. Те не трябва да са нито повече, нито по-малко.

Физическа активност. Балансираното хранене се подпомага до голяма степен от физическата активност. Чрез нея изразходваме повече енергия, повишаваме тонуса и цялостното си физическо и психическо състояние.

Балансираното хранене носи на тялото не само здраве, но и подобряване на външния вид и поддържане на теглото в оптимални нива. Следвайки няколко прости правила, всеки може да промени живота си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати