ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Как да поддържаме мускулния тонус

Как да поддържаме мускулния тонус

Мускулен тонус

Повечето хора смятат, че за да поддържат добър мускулен тонус, задължително трябва да разполагат с много свободно време. Това съвсем не е така. Добрата физическа форма и жизненият тонус са лесни за постигане от всеки, който има желание и воля за постигането им.

Дългото работно време, липсата на енергия и мотивация за тренировки след него, са познати на всеки. Когато сме на работа, често похапваме нездравословни и вредни храни, които водят до отслабване на мускулния тонус и натрупване на мазнини.

Всички тези фактори могат да съкратят или изобщо да ни откажат от времето във фитнеса. А дори да успеем да стигнем до там, времето никога не стига. Вариантът е един – съкращаване на времето, прекарано във фитнеса, съчетано с по-ефективни тренировки.

Когато искате да завишите издръжливостта на мускулите, заложете на тренировки за сила и маса. Те трябва да са изчистени откъм упражнения и по-опростени. Придържайте се към базовите - лег, клек, тяга, гребане, военни или пуш преси, в малко, но ефективни бройки.

По време на тренировките, не правете упражнения само за една мускулна група или изолиращи упражнения. Заложете на суперсерии, трисетове или гигантски серии.

Упражнения

За поддържане на мускулния тонус, може да заложите и на тренировки за силова издръжливост или обща кондиция. В този случай изберете кръговите или интервални тренировки. За да работите за цялото тяло в съкратен времеви интервал, включете в програмата базови упражнения в комбинация с хибридни движения.

Добър начин за поддържане на мускулния тонус, е и кардио тренировката. За любителите ѝ, дългите и монотонни упражнения могат да се заменят с високоинтензивно интервално натоварване.

Ако не сте почитатели на фитнеса, това не значи, че не можете да поддържате мускулната си маса. У дома, с почти никакво оборудване, също могат да се проведат ефективни тренировки. Усвоете работата със собственото тегло и с времето преминавайте към по-сложни и комплексни упражнения.

За да поддържате добър жизнен и мускулен тонус, освен тренировъчния режим, от особено значение са храненето и елементарните житейски навици.

Хранете се здравословно, пийте много вода и не губете времето си в безсмислени дейности. Следвайки тези прости правила вие винаги ще сте здрави и жизнени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати