ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Внимание! Най-вредните популярни диети

Внимание! Най-вредните популярни диети

Диета

Всеки от нас иска да има красива и стройна фигура. Един от методите да постигнем това са диетите. За жалост много от най-популярните режими на хранене имат краткосрочен ефект и носят много рискове за здравето. Ето кои са най-вредните сред популярните диети:

Диета според кръвната група. Идеята на тази диета е, че всяка кръвна група пълнее от точно определени храни и съответно отслабва, когато ги премахне от дневното меню. В повечето случаи се препоръчва спиране на хляба и сладкото, като се наблегне на плодовете, зеленчуците и месото.

Краткосрочният режим води до сваляне на телесна маса благодарение на това, че се обръща повече внимание на здравословните храни. Истината обаче е, че кръвната група няма никакво отношение към храната и дългосрочното прилагане на подобен режим няма да доведе до ускоряване на метаболизма и подпомагане на храносмилането.

Детоксикиращи диети. Има много диети, които ви обещават скоростно да се отървете от натрупаните в тялото токсини. Истината е, че тялото ни има механизми и ежедневно изхвърля тези ненужни субстанции, посредством черния дроб и отделителната система.

Токсините могат да се натрупат заплашително, само ако черният дроб или някой друг орган не функционира правилно. Когато правите детоксикираща диета натоварвате черния дроб, далака, бъбреците, жлъчката и дебелото черво. Много по-ефективно от всеки пречистващ режими е просто всеки ден да похапвате по една порция пълнозърнеста храна.

Отслабване

Прочистващ ден. Много хора прилагат правилото да не се хранят в определен ден от седмицата. Така тялото се освобождава от токсините, а организмът се прочиства. Това е напълно погрешно. Единственото, което правите с ден гладуване, е да стресирате организма си.

Това е шок, който освен с глад, се проявява и чрез световъртеж, припадъци, гадене, умора и замайване. Най-лошото идва на следващия ден, когато започнете да се храните нормално. Всяка приета калория отива на склад в мастните депа за следващото гладуване и не може да бъде изгорена. Това води до натрупване на килограми.

Нисковъглехидратна диета. Диетите, в които приемът на въглехидрати е сведен до минимум, между 400 и 800 калории на ден, е крайно вредна. Освен че ще сте постоянно гладни, това тотално обърква метаболизма. Когато не приема нужните калории, той започва да си набавя енергия от мускулите и мастните депа. Метаболизмът се забавя и рискувате да започнете да пълнеете дори от малко калории.

Когато мускулната маса достигне своя минимум, тялото спира да изгаря калории. Характерно за нисковъглехидратните диети е бързото връщане на свалените килограми, дори качването на нови. В нея често се набляга на протеини, които в дългосрочен режим се натрупват и могат да се окажат токсични. Това повишава риска от поява на заболявания на жлъчката, сърцето и черния дроб, както и покачването на лошия холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати