ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Кантарът те лъже! Виж как да мериш теглото си

Кантарът те лъже! Виж как да мериш теглото си

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Тегло
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Кантарът е един от най-лъжовните уреди в дома. Той е способен да развали настроението на всяка жена. А не трябва – цифрите, които показва, често са грешни.

Повечето жени всяка сутрин се втурват към везната, молейки се да са загубили поне няколко грама. Дори да пазим продължителна диета обаче, понякога те просто не мърдат. В най-лошия случай ние гладуваме, а те се показват. Оказва се, че има основателна причина за това – кантарът просто ви лъже.

Има основателна причина да не вярвате на цифрите, които показва кантарът. Тук ще разберете защо и как правилно да измерим теглото си.

За пример ще вземем жена, чиято мускулна маса тежи 45 килограма, а мазнините – 15 кг. Това прави общото ѝ тегло – 60 кг. Кантарът обаче играе и понякога показва 64, а друг път – 57 кг. Тя недоумява защо се случва това, при условие, че не променя нищо в диетата си.

Кантарът не е последна инстанция. За да измери идеалното си тегло, тази жена трябва да вземе предвид редица фактори. Ето и кои са те.

Вода

Във всеки един момент организмът ни се опитва да поддържа водно-електролитния баланс на ниво. Колкото повече вода му подавате, толкова повече той я задържа, за да функционира правилно. Когато времето е топло – ни прилошава. Причината е, че тялото задържа колкото се може повече течности, за да се справи. Когато времето се разхлади, тялото отдава литри течност и се чувстваме по-добре.

Гликоген

Всеки грам въглехидрати в тялото задържа три грама вода. Ето защо на сутринта, след като сте изяли парче торта, цифрата на кантара се покачва. Това не са мазнинки, а вода.

Цикъл

Месечен цикъл

Фазата на менструалния цикъл пряко влияе на теглото. Апетитът варира, появяват се отоци. Най-тежки обикновено сме в последната седмица преди започване на нов цикъл. Ето защо е добре да не се мерите в този период.

Отоци

Сол

Колкото повече сол ядете, толкова повече показва кантарът. С времето тялото се адаптира към стабилно ниво на прием на сол за сметка на нивата на хормона алдостерон. Ако сте свикнали на безсолна диета, дори минимални количества ще се отразят на теглото ви. А ако по принцип си похапвате солено, разликата няма да е толкова осезаема. Замислете се обаче дали именно високите нова на солта не са причина за повишеното ви с последните години тегло. Отоците може да са сигнал и за нарушения в работата на бъбреците.

За да измерите истинското си тегло, трябва да вземете предвид и следните показатели:

Талия

Правете по три измервания за седмица: в областта на пъпа, пет сантиметра по-нагоре и пет сантиметра по-надолу. По същия начин мерете обема на бедрата и други части на тялото. Показателите най-точно ще ви покажат отслабвате или напълнявате.

Енергия

Кантар

Ако кантарът показва загуба на килограми, а вие сте енергични и силни – вие градите мускулна маса.

Оток

Подпухване

Погледнете лицето си в огледалото след ставане. Ако клепачите ви приличат на малки възглавници и сте видимо отекли – не се качвайте на кантара. Това показва, че тялото ви задържа излишни течности и е нужно поне няколко дни да се храните правилно, за да се отървете от тях.

Показатели

За да сте сигурни, че сте в норма, преди да си правите изводи на база на цифрите от кантара, се запознайте с основните показатели на съотношението ръст, тегло и възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest