Захарен Диабет

AdminAdmin
Администратор
1k1468
Диабет

Захарният диабет или по-често наричан само диабет, представлява група от метаболитни заболявания, при които нивото на кръвната захар (глюкозата) е значително над нормата. От своя страна глюкозата е източник на енергия за клетките и участва в обмяната на веществата.

Инсулинът е хормон, който контролира нивото на глюкозата в кръвта. Ако организмът не произвежда инсулин или ако клетките на реагират на него, нивото на глюкозата се покачва. И това представлява диабет. Нормогликемия е състояние с нормални стойности на кръвната захар. Високите стойности се наричат хипергликемия, а ниските хипогликемия.

Три са основните типове диабет - захарен диабет тип 1, захарен диабет тип 2 и гестационен диабет. Има и други, които обаче са вторични. Те са следствие от други заболявания или прием на субстанции, спиращи производството на инсулин.

Захарен диабет тип 1

От този тип диабет страдат около 10% от хората имащи диабет. Захарният диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Автоимунни заболявания са тези, при които имунната система започва да атакува собствените си клетки и тези на тялото вместо бактерии, вируси, гъбички и др. Имунната система произвежда специфични белтъчни молекули. Тези молекули атакуват отговарящите за производството на инсулин клетки в панкреаса. По този начин нивото на кръвната захар се покачва и организма заболява от диабет тип 1.

Този тип диабет се нарича още „инсулино-зависим”, а също така и започващ в млада възраст. Причините са заболяването не са съвсем ясни. Наследствена обремененост и предразположеност са едни от основните фактори. Появява се предимно до юношеска възраст, което е и причина за едно от широкоразпространените му наименования, но разбира се може да се срещне при всяка възраст.

За лечение се прилагат само инжекции с инсулин, който се създава по изкуствен път в лабораторни условия.

Захарен диабет тип 2

Този тип диабет е най-широко разпространен. Среща се при хора над 45, а още по-често над 55 годишна възраст. При този тип диабет клетките или не реагират на произвежданото количество инсулин или то не е достатъчно за нуждите на оргaнизма. Поради тази причина бета клетките на панкреаса (клетките произвеждащи инсулин) започват да произвеждат още и още инсулин.

Идва един момент, в който техните възможности биват изчерпани и след това, нивото на инсулин в кръвта намалява и започва увеличаване на кръвната захар. По-големия процент от хората страдащи от диабет тип 2 са с наднормено тегло. Хора в чиито семейства има болни от захарен диабет, са по-предразположени към това заболяване. Други фактори, които увеличават вероятността за развитие на диабет тип 2 са повишено кръвно налягане, диета, богата на мазнини, консумация на големи количества алкохол, заседнал начин на живот и др.

Гестационен диабет

Диабет, който се открива или възниква по време на бременност, се нарича Гестационен. Най-често той е свързан с големите хормонални промени в организма и по-често се проявява през втората половина на бременността. Жените с такъв диабет, раждат по-големи деца от обичайното. В повечето случаи след раждане заболяването отшумява. Въпреки това трябва да е ясно, че жени с такъв тип диабет и след раждането са с по-висок риск за развиване на диабет.

Симптоми при диабет

Силна жажда и засилено уриниране в следствие от покачването на кръвната захар, могат да бъдат симптоми за наличието на захарен диабет. В следствие намаляването на глюкозата в клетките при заболели от диабет тип 2, може да се очаква повишаване на апетита. По този начин организмът се стреми да набави недостига на енергия.

Друг симптом за наличието на диабет е трудното зарастване на рани, отново дължащо се на покачването на кръвната захар, в следствие на което затруднява функционирането на белите кръвни клетки, отговорни за зарастването на рани и борба с причинители на инфекции. От последното става ясно, че симптом могат да бъдат различни инфекции. Други симптоми са замъгленото виждане и промяна на умствено-психическото състояние.

Диагностициране на диабет

В случай че за дълъг период страдате от силна жажда, повишено уриниране, загуба на тегло или някои от изброените симптоми е нужно да обърнете към лекар. В началото потърсете за консултация вашият личен лекар, който ще ви назначи нужните изследвания и в случай че диагнозата се потвърди, ще ви насочи към специалист ендокринолог.

Ендокринологът ще определи какъв точно тип диабет имате и ще назначи нужното лечение. За диабет тип 1, както казахме това са инжекции с инсулин. При диабет тип 2 се започва с лекарства, които контролират производството на инсулин или такива подпомагащи усвояването на глюкозата от клетките. В повечето случаи и при диабет тип 2 в крайна сметка се стига до лечение с инсулин.

За да се сложи диагноза, след като вече са изяснени симптомите, лекарят трябва да ви разпита дали имате родова обремененост, за начина ви на живот. Ако има ясни признаци за наличието на захарен диабет, е нужно за доказването му чрез изследвания. Ето какви са те:

Фабрични лентички – взимане на кръв чрез одраскване на пръст на ръката.

Взимане на кръв на гладно – това е взимане на кръв от вена в лабораторни условия. При този метод пациентът не трябва да е ял от 8 часа. Обичайно се прави сутрин.

Случайна кръвна проба - и тук се взима кръв от вената в лабораторни условия, но пациентът не е гладувал.

Ако нивото на глюкоза в кръвта е над 11, 1 mmol/l става въпрос за захарен диабет.

И при двата основни типа диабет хранителният режим е от особено значение. При диабет тип 1 диетата трябва да осигурява нормален енергиен баланс за тялото. Калорийният внос се набавя от въглехидратите. Това става за сметка на полизахаридите. Намаляват се монозахаридите.

Белтъчините се намаляват, за да се предотврати бъбречно увреждане. Храните богати на холестерол се избягват, а се препоръчват повече ненаситени мазнини като риба например. Важно е диетата да се съчетае с приемането на инсулин. Друг здравословен елемент е движението. Физически упражнения, разходки и други нетравмиращи спортове. Разликата при диабет тип 2, че подходящата диета, трябва да намали наднорменото тегло. Всички останали препоръки за диабет тип 1 са валидни и за диабет тип 2.

В заключение е важно да знаем, за предпазване от диабет е важно да поддържаме телесно тегло близо до здравословните норми, да се храним правилно и да водим активен физически живот.

Още по темата: хранене при диабет; рецепти за диабетици.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Радка Илиева
Радка Илиева
05.12.2015 09:49
Моя колежка си нормализира нивата на кръвната захар с гъбите рейши - пи три месеца по 1 капсула от младата и старата гъба рейши; след това изпи една опаковка със спирулина и 1-2 бутилки сок от нони. Два-три месеца не е пила нищо и на поредния профил се оказало,че нивото на кръвната й захар е нормално и кръвното налягане също. Тя ползва продуктите на тази фирма
13
1