Гадене

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Гадене и оригване

Гаденето представлява дискомфорт в горната част на стомаха и желание за повръщане. Усещането за гадене може да бъде краткотрайно или дълготрайно, а произходът му е физически или психологически. Само по себе си гаденето не представлява заболяване, а по-скоро е симптом на вътрешен проблем или болестно състояние.

Причините за появата на гадене могат да бъдат много и различни. Най-често срещаните са: прием на развалени храни, бременност, преяждане, заболяване на вестибуларен апарат, остър аднексит, захарен диабет, химическо отравяне, слънчев удар, цистит, инфаркт, наличие на ракови заболявания, прекаляване с кофеин, болест на Крон, шигелоза, холера, хроничен колит, язва на стомаха, панкреатит, автоимунен васкулит, болест на Адисон, автоимунен хепатит, васкулит, инфекция с хеликобактер пилори, коремна травма, мозъчен инсулт, предозиране с медикаменти, алергични реакции, менингит, полип на стомах, язва на дванадесетопръстника и други.

Психическо напрежение, определен тип звуци и миризми също могат да предизвикат симптоми на гадене и желание за повръщане. Болката при счупване на някоя кост и силният емоционален шок могат да отключат гаденето.

Гадене с или без повръщане може да се появи при всеки здрав, но твърде гнуслив човек. Не е задължително гаденето винаги да бъде симптом на вътрешна болест.

Гаденето може да бъде съпроводено с повишаване на телесната температура, мускулна слабост, отпадналост, повръщане, главоболие.

Гадене при бременни

Диагностициране на причините за гадене

Когато гаденето е явление, което продължава дълго време трябва да се посети лекар, за да се установят точните причини за появата на гаденето.

Специалистът трябва да се запознае със всички факти около началото на гаденето, какво го провокира и при какви условия се успокоява.

Необходимо е да се изясни времето на проявата на гаденето – преди или след хранене, при промяна на положението на тялото. Трябва да се установи дали болният е облекчен след повръщане. При наличие на повръщане се прави характеристика на повърнатите материали – дали е храна, стомашен или жлъчен сок, кръв. Назначават се изследвания, кръвни тестове и проба от урина. На жените, които страдат от сутрешно гадене се назначава тест за бременност.

Лечение на гадене

В много случаи гаденето се елиминира с помощта на симптоматично лечение, което се провежда с цел установяването на потенциалното заболяване, причиняващо го. Гаденето и евентуалното повръщане, причинено от него се влошават изключително много, когато болният е обезводнен. Това води до утежняване на симптомите и въвличането в поредица от тежки обстоятелства.

При наличие на силно гадене, болният не би могъл да приема течности. Това води до задълбочаване на дехидратация, която от своя страна подсилва усещането за гадене. В този случай се налага интравенозното вливане на течности. Съществуват редица лекарства, които потискат гаденето, но прилагането им зависи от способността на пациента да ги възприеме.

Медикаментозното лечение се прилага под формата на хапчета, течности, интравенозна или интрамускулна инжекция, разтворими под езика таблетки.

Хранене при гадене

Трябва да се избягват храните, които дразнят допълнително стомаха. Към тази група принадлежат мазните, пържените и силно подправените храни.

Пушенето е противопоказно при гадене

Кофеин, алкохол и цигари допълнително утежняват чувството на гадене. Препоръчва се консумацията на леки храни, препечени филийки, бисквити с чай. Болният трябва да приема повече течност, прясно изтискани сокове, но не бива да се пият твърде студени или горещи напитки. Мляко също е противопоказно при гаденето, защото предизвиква ферментация.

Временно от вашето меню трябва да се изключат трудносмилаеми храни, като гъби, тестените изделия, тлъсти меса. Тютюнопушене е напълно противопоказно. Гаденето и позивите за повръщане не бива да се третират с глад, защото леката храна стабилизира ритъма на съкращенията и по този начин намалява дразненето в стомаха. Храната трябва да бъде приемана на малки порции.

Народна медицина при гадене

Настойки от лайка и мента са много полезно средство срещу гаденето. Топъл компрес с масло от лайка, карамфил и лавандула поставен върху стомаха успокоява състоянието му.

Отлично средство срещу гаденето и повръщането е сок от моркови, примесен с малко джинджифил. Почистват се четири моркова и едно парче пресен джинджифилов корен и се изцеждат в сокоизтисквачка. Сокът може да се пие веднага.

1 ч.л. стрити листа джоджен се заливат с 250 мл вряла вода и се сваряват за 2 минути. След това сместа трябва да се остави за един час. Получената запарка се прецежда и през 30 минути се приема по 1 с.л.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest