ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на венците

Заболявания на венците

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Заболяванията на венците
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Заболяванията на венците, наричани още парадонтални заболявания представляват инфекция на тъканите, които поддържат зъбите. Според редица изследвания около 70% от загубените зъби при възрастни хора се дължат именно на болести на венците.

Главната причина за развитие на заболявания на венците са микроорганизмите, които се намират в зъбната плака, полепнала по зъбната повърхност. Тези микроорганизми силно увреждат венеца и подлежащата му кост по директен път и по индиректен механизъм – стимулират организма да създава условия, които стимулират разрушението на тъканта.

Парадонталните заболявания атакуват подвенечната линия в сулкуса – браздата, намираща се между венеца и зъба. Резултатът е загуба на прикрепящата и зъбозадържащата тъкан /пародонт/. Когато тази тъкан е увредена се наблюдава развитие на парадонтален джоб, а колкото по-тежко е заболяването, толкова той е по-дълбок. Когато зъбната плака се натрупа повече и не бъде отстранена дълго време, възпалението се задълбочава и се стига до загуба на пародонт.

Рискови фактори за развитие на заболявания на венците

Тютюнопушене – пушачите и онези, които дъвчат тютюн са предразположени към развитие на пародонтални заболявания. При тази група хора те протичат по-тежко, отколкото при останалите, които не употребяват тютюневи изделия.

Болести – някои заболявания като диабет, СПИН, левкемия могат да занижат устойчивостта на тялото към инфекции, което предразполага към тежко протичане на пародонталните болести.

Медикаменти – приемът на калциеви блокери, орални контрацептиви, стероиди, антиепилептични медикаменти, лекарства за рак може да повлияят негативно върху венците. Лекарства, които намаляват количеството на слюнка причиняват хронична сухота в устата, която от своя страна води до възпаление на меките тъкани.

Орална хигиена

Мостове – зле поставени или неприлягащи мостове, счупени зъби или кариеси подпомагат задържането на плака, спомагаща за поява на проблеми с венците.

Бременност – това е период, по време на който се увеличават хормоналните нива, което може да доведе до висока чувствителност на венеца към плаката и към някои бактерии.

Класификация на заболяванията на венците

Заболяванията на пародонта се класифицират според тежестта на увреждането. Два са основните стадия – гингивит и пародонтит.

Гингивит – представлява ранния етап на заболяванията на венците. В този етап увреждането е обратимо и може да бъде отстранено чрез добра орална хигиена. Гингивитът се характеризира с подуване на венците, зачервяване и кървене.

Пародонтит – представлява по-напреднал стадий на заболяванията на венците. Тук вече венците и костта, поддържащи зъбите са силно увредени.

При наличието на пародонтит, възпалените кости и венци могат разклатят зъбите и да причинят падане или да доведат до изваждането им.

Симптоми при заболяванията на венците

Най-често срещаните прояви на заболяванията на венците включват симптоми като: лесно кървящи венци; наличие на подути, чувствителни и зачервени венци; усещане за лош дъх или лош вкус в устата; наличие на венци, които са се отдръпнали от зъбите; наличие на гной между венците и зъбите; разклащане или разместване на постоянни зъби. Не е изключение болестите на венците да протичат без характерни симптоми.

Диагностициране на заболяванията на венците

Болка в зъба

При съмнение за някакъв проблем с венците се препоръчва навременно посещение на стоматолог. Към поставянето на диагнозата, специалистът се насочва, след като изслуша оплакванията на пациента и направи преглед.

Провежда се пародонтален изпит – венците се проверяват за кървене, твърдост и подуване. Прави се оценка на зъбите за движение и чувствителност. Сондирането може да определи колко е тежко заболяването. Сондата е като малка линийка, която нежно се вмъква в джобовете около зъбите. Колкото по-дълбоко стигне, толкова е по-тежко заболяването.

Лечение на заболяванията на венците

Целта на пародонталното лечение е да контролира всяка една инфекция, която съществува и да се спре по-нататъшното развитието на болестта. В ранната част на заболяването, терапията включва почистване с ултразвук и кюрета и отстраняване на плаката и зъбния камък.

Може да се използват антибиотици, които подобряват ефекта от почистването. В голяма част от случаите на гингивит почистването на зъбите и полагането на правилни ежедневни грижи води до излекуване. Когато инфекцията е в напреднал стадий може да се наложи оперативна намеса, която се изразява в изрязване на венците, отстраняване на натрупванията от плака и реконтуриране на костта.

Спазването на висока орална хигиена е много важно за задържането на резултатите от проведеното лечение. Пациентът трябва редовно да посещава своя стоматолог, с цел наблюдение, полиране и цялостно изследване.

Предпазване от заболявания на венците

Най-добрият начин за предпазване от заболявания на венците е ежедневното почистване на зъбите с паста, вода за уста и конци. Редовното професионално почистване на зъбната плака също играе важна роля. Ограничаването на тютюнопушенето и навременното лечение на кариесите и всички заболявания по зъбите е задължително.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати