Авитаминоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258606
Авитаминоза
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-20%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.40 лв.
Виж ››

Витамините представляват специфични, жизнено важни за човека органични вещества. Те въздействат върху редица процеси – растеж и развитие, физиологично състояние на тялото и обмяна на веществата. Освен това витамините повишават имунната устойчивост на организма и стимулират образуването на кръвни клетки, както и подпомагат правилното функциониране на черен дроб и жлезите с вътрешна секреция.

Витамините влияят върху възбудните и задръжните процеси в централната нервна система. Те са жизнено необходими за химичната активност на ензимите и правилното усвояване на хранителните вещества. Отнасят се към незаменимите хранителни вещества, които не се произвеждат от организма, но без тях, той не би могъл да съществува.

Авитаминозата представлява състояние на пълна липса на даден витамин в организма. Тази липса причинява патологични състояния в тялото. Авитаминозата е рядко явление, което се среща само при хора с общо недоимъчно хранене.

Симптоми при авитаминоза

Недостиг на витамин А – може да причини вроговявания по кожата, забавянето на растежа, понижаване на функциите на различните жлези в тялото и да увеличи податливостта на организма към инфекции. Една от най-тежките прояви на този тип авитаминоза е т.нар. „кокоша слепота”, която се изразява в загуба на остротата на зрението – особено в тъмнината.

Недостиг на витамин В1 и В9 – характерните прояви са безсъние и твърде лесна уморяемост, често главоболие и загуба на апетит. Недостигът на витамин В6 се изразява в поява на язвички в устата, напукване в ъгълчетата на устните, лющене на кожата и дерматит.

Недостиг на витамин В2 – симптомите са възпалени устни, език и уста, които придобиват пурпурно-червен цвят. Появява се дерматит по лицето и гърдите, възпаляват се лигавицата на устата и очната роговица. Наблюдава се намалена трудоспособност, главоболие и безапетитие.

Недостиг на витамин В3 – признаците за този недостиг не са характерно изразени. Липсата на достатъчно витамин В3 по време на бременност може да причини преждевременно раждане, проблеми в развитието или дори гибел на плода.

Фаст фууд като причина за авитаминоза

Недостиг на витамин В6 – причинява загуба на апетит, сънливост, гадене, висока раздразнителност, дерматит по лицето, шията, главата, гърдите, възпаление на устните и конюктивит. При кърмачетата недостигът може да доведе до припадъци и гърчове.

Недостиг на витамин С – характеризира се с намалена работоспособност, поява на апатия и бърза умора, намалена устойчивост към различни токсични вещества, трудно зарастване на костните счупвания, бавно зарастване на раните. Липсата на витамин С прави човек по-неустойчив към простудни, грипни и други инфекциозни заболявания.

Недостиг на холин – причинява некроза на черния дроб и поява на цироза, възможно е да доведе и до развитието на раков процес.

Недостиг на витамин Е – причинява нарушения в обмяната на веществата, може да причини тежки поражения, засягащи различни органи и системи в тялото.

Недостиг на витамин D – при децата може да доведе до рахит. Характерните прояви са мускулната слабост, проблеми в развитието на ноктите и зъбите. Болните деца често боледуват от инфекциозни заболявания, възможно е да изостанат от своето физическо и психическо развитие.

Недостиг на витамин К – почти не се срещат заболявания, които са свързани с недостиг на витамин К в храната, защото той се произвежда от полезните бактерии, намиращи се в червата. Недостиг може да възникне при наличието на тежки заболявания на жлъчката.

Недостиг на ниацин – наблюдават се понижен апетит, стомашни болки, гадене и диария, отслабване на паметта и обща отпадналост. При продължителен недостиг на този витамин се развива пелагра. Тя се характеризира с много тежки поражения на кожата, централната нервна система, стомашно-чревния тракт, появяват се и психични отклонения.

Диагностициране на авитаминоза

Ранното откриване на авитаминозата е много важно, с оглед по-бързото възстановяване и възобновяването на правилните функции на организма. Необходимо е да се направят изследвания, за да се отхвърли възможността за други заболявания.

Лечение на авитаминоза

Не съществува специфично лечение за авитаминоза. Необходимо е да се лекува всеки един симптом на състоянието, както и да се избере най-добрият хранителен режим, за да може тялото да се противопостави на дефицита на съответните витамини.

Най-важният аспект е да се идентифицира навреме авитаминозата и да се осигури лечение възможно най-скоро, преди да се влоши състоянието. Тъй като не всички витамини могат да се набавят от храната, възможно е да се наложи и приемът им под формата на таблетки и различни препарати. Витамините трябва да бъдат предписани от лекар, защото неправилният им прием може да нанеси големи вреди.

Хранене при авитаминоза

Хранене при авитаминоза

Правилното хранене стои в основата на лечението на авитаминозата. По този начин чрез хранителните продукти всеки човек може да осигури оптималното количество витамини, необходими за организма.

Източници на витамин А са кайсии, домати, черния дроб, масло, моркови и спанак. Провитамин А може да се открие в моркови, пъпеши, броколи, праскови.

Витамин D в най-големи количества се намира в жълтъка, гъби, сирене, кравето масло, риба тон, сардини, черния дроб. Витамин Е – бадеми, лешници, олио, мляко, яйца, пълнозърнест хляб.

Витамин К – синтезира се от бактериите в дебелото черво и може да се набави чрез зеле, спанак, черен дроб, карфиол, месо и яйца. Витамин В1 – суха мая, риба, свинско месо, нерафинирани житни храни. Витамин В2 – сирене, бъбреци, бадеми, мляко, какао.

Ниацин – зеленчуци, гъби, яйца, месо. Витамин С – магданоз, зелени зеленчуци, цитрусови плодове, бъбреци, черен дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати