ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Червен вятър - Еризипел

Червен вятър - Еризипел

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258632
Червен вятър
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Какво е червен вятър (Еризипел)

Червеният вятър, известен още в медицинската терминология като еризипел представлява остро инфекциозно заболяване на кожата, което е причинено от бактерия, наречена бета-хемолитичен стрептокок. Болестните промени засягат кожата на лицето и долните крайници, както и лимфната система кожата.

Основната причина за поява на еризипел е инфекция с бактерии Streptococcus. Според специалистите развитието на възпалението по кожата е причинено от токсини на бактериите. В някои случаи освен стрептококи се появяват и стафилококи.

Червеният вятър е болест, която засяга предимно възрастните хора. Най-често се наблюдава между 60 и 80-годишна възраст, като рискът от появата му расте при увеличаването на съпътстващите заболявания на човек.

Развитие на червен вятър

Главният момент в развитието на червен вятър е навлизането на бактерии, което най-често се получава след травма на меките тъкани. Спомагащи за развитието на инфекцията са редица болестни процеси в областта на крайниците – застоен процес, дерматози с възпалителен характер, гъбични проблеми, венозна недостатъчност, хирургични процедури, ухапвания от насекоми. Другите фактори, които спомагат развитието на червения вятър са инфекция с ХИВ, диабет, алкохолизъм и различни състояния, които отслабват имунитета на тялото.

Един от най-рисковите фактори за появата на заболяването е застой на лимфна тъкан в съответен кожен район. Това много често се наблюдава при жени, претърпели операция за рак на гърдата. В последствие тези жени могат да развият лимфен застой, който от своя страна способства появата на червен вятър. В случаите на червен вятър в зоната на лицето, като източник на инфекцията се явява естествената среда на назофаринкса.

Симптоми при червен вятър

Най-характерните прояви на заболяването включват зачервяване и оток в засегнатите места, придружени от висока чувствителност, повишение на температурата и втрисане.

Заболяването започва с появата на малко червено петно върху кожата в засегнатата област, след което прогресивно започва да се разраства и достига голяма площ, изглеждаща като уплътнена и зачервена плака с блясък, силно болезнена и топла при допир. Плаката е надигната и има добре разграничен от околната кожа ръб. При засягане на регионални лимфни възли се появява зачервяване с лентовидна форма.

Тежките форми на инфекцията причиняват образуване на кръвоизливи и мехури в засегнатата област. При назначаване на лечение и отминаване на заболяването, кожата започва да лющи и се появяват тъмни кафеникави петна.

Еризипел

Диагностициране на червен вятър

При наличие на подобни изменения на кожата, лекарят много лесно може да постави диагнозата червен вятър. При пациенти с отслабена имунна система, за които специалистът се съмнява, че може да бъдат поразени от атипично протичане на заболяването се назначава кръвни изследвания и бактериална намазка.

Лечение на червен вятър

След диагностициране на заболяването, веднага се започва с антибиотично лечение. Червеният вятър представлява стрептококова инфекция, поради което се назначава пеницилинови антибиотици. В случай на алергия към тях, следва да се заменят с цефалоспоринови антибиотици. При тежки случаи на еризипел, които протичат със засягане на вътрешни органи, трябва да се назначи венозно вливане на антибиотиците и лабораторно проследяване на състоянието на болния.

Когато лекарят подозира наличието и на стафилококови бактерии, антибиотичната терапия се променя, а изборът на нов медикамент зависи от клиничните прояви на пациента. Освен основното лечение е необходимо да се прилагат допълнителни терапевтични способи – антиагрегати и различни успокояващи компреси.

Когато заболяването рецидивира трябва да се проведе лечение на основните предразполагащи фактори, за да се избегне появата на допълнителна инфекция. Болните трябва да носят превръзки на засегнатите места около месец след отминаване на острата инфекция. Назначава се и дългосрочна профилактика с антибиотици, която предотвратява повторната поява на инфектиране. Болните с тежка инфекция трябва да ограничат своите движения и да оставят крака в статично положение. В някои случаи се препоръчва постелен режим.

Червеният вятър може да предизвика редица усложнения – тромбофлембит, гангрена, абсцес, ендокардит. Когато се засегнат ставите се наблюдават бурсит, артрит и тендинит. Тези усложнения не се срещат толкова често и прогнозите за изход от заболяването са много добри. Голяма част от болните се възстановяват още в хода на лечението с антибиотици, но при 20% тях се появяват рецидиви след успешното излекуване.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 7
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати