Мозъчен кръвоизлив

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
мозъчен кръвоизлив
Електронен термометър за деца-35%
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
5.50 лв.
Виж ››

Мозъчният кръвоизлив представлява вид инсулт, който е предизвикан от спукване на артерия в мозъка. Това спукване причинява кървене в околните тъкани и унищожение на голям брой мозъчни клетки. Когато кръвта от получената травма напои тъканите, започва да се получава оток, а кръвта образува маса, наречена хематом. Този процес увеличава налягането в околните тъкани, което нарушава кръвния приток и унищожава важни мозъчни клетки.

Четири са основните кръвоносни съдове, които захранват мозъка с необходимите му вещества – дясна и лява сънна артерия, които са разположени в предната част на врата; две гръбначни артерии, които са разположени в задната му част. Тези четири артерии се събират в самата основа на мозъка и образуват т.нар. кръг на Уилис, откъдето няколко по-малки артерии доставят обогатена на кислород кръв до абсолютно всички части на мозъка.

Кървенето може да възникне вътре в мозъка; в областта между мозъка и мембраните, които го покриват; между слоевете от мембрани; между черепа и мембраните.

Рискове за мозъчен кръвоизлив

Като потенциални рискови фактори за появата на кръвоизлив в мозъка се считат високото кръвно налягане, непрекъснат стрес и наличието на сериозни и травмиращи проблеми, различни грешки в диетата, диабет, висок холестерол, наднормено тегло и редовни злоупотреби с алкохол, климатични и други по-сериозни проблеми промени в начина на живот, депресивни състояния, неправилна болнична помощ.

Травмите и различните наранявания в областта на главата, сериозните чернодробни увреждания, заболяванията на кръвта и проблемите с кръвосъсирването, мозъчните тумори и старостта, аневризмите и измененията в кръвоносните съдове също са много опасни фактори. Въпреки че старостта е един от изброените рискови фактори, според статистиките в последните години все повече млади хора получават мозъчни кръвоизливи, което може да обясни единствено с високите нива на стрес и нездравословния начин на живот.

Симптоми при мозъчен кръвоизлив

Мозъчният кръвоизлив се характеризира с ясно изразени симптоми – силно главоболие; нарушения в съзнанието, дори изпадане в състояние на кома; парализа, която обхваща левите или десни крайници; отклонение на погледа встрани; появява се най-често през деня.

Другите характерни прояви включват загуба на баланс и координация, загуба на фините двигателни функции /тремор на ръцете/, изменени вкусови усещания, затруднения при преглъщане, обърканост, проблеми при четене и писане, силна чувствителност към светлината, схващане на врата, обърканост и скованост.

Диагностициране на мозъчен кръвоизлив

За да се диагностицира състоянието по възможно най-бързия начин се назначават компютърна томография или магнитно-резонансна томография, а в някои случаи лумбална пункция и изследването на гръбначно-мозъчната течност /ликвор/. Бързото откриване на състоянието е животоспасяващо.

Спешан помощ при мозъчен кръвоизлив

Лечение на мозъчен кръвоизлив

Мозъчните кръвоизливи са най-опасни в първите часове и дни след възникването, а смъртността при тях достига до 60%, особено ако лечението закъснее или се извършва зле оборудвани болнични заведения. Затова усилията са насочени главно в първите минути и часове след откриването на кръвоизлива. Болният веднага се транспортира до болница, където се освобождават притиснатите неврони. По този начин те се възстановяват бързо и възможно най-скоро заемат своето място в цялостната работа на организма.

Вътремозъчните кръвоизливи съставят около 20% от всички мозъчни инсулти в нашата страна.

Усложнения при мозъчен кръвоизлив

Някои болни се възстановяват напълно след прилагането на подходящо лечение, докато други остават с последствия за цял живот. Възможните усложнения са мозъчен инсулт и загуба на редица мозъчни функции, появата на тежки странични ефекти от различните медикаменти и лечения. Голяма част от прекаралите мозъчен кръвоизлив остават инвалиди завинаги.

Профилактика срещу мозъчен кръвоизлив

Повечето мозъчни кръвоизливи са свързани с точно определена причина. Поради това намаляването на възможността от появата им включва ограничаване на приемът на алкохол и тютюнопушене; лекуване навреме на високо кръвно налягане ; избягване на всякакъв вид наркотици и травми по главата до някаква степен осигуряват безопасност в това отношение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest