Бяло течение

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258825
бяло течение
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Бялото течение (колпит) само по себе си не представлява заболяване, а по-скоро е признак за протичаща инфекция в женското тяло. Влагалището е онази част от тялото, която осигурява пътя към репродуктивните органи. Нормално средата е кисела, за да може да възпрепятства евентуалните причинители на инфекции. Влагалището отделя секрети, които поддържат и регулират микрофлората, което означава, че не всяко едно вагинално течение е опасно. Дори напротив влагалищният секрет е показател за наличие на локални защитни сили срещу инфекции или механични наранявания.

Нормалният вагинален секрет е прозрачен или леко белезникав, а консистенцията и цветът му се менят според месечния цикъл – два дни преди и по време на овулация изглежда по-обилен и слузест; леплив и белезникав става веднага след възможния период на зачеване. Характеристиките на вагиналния секрет се изменят и според фактори като стрес, режим на хранене, бременност, прием на медикаменти.

Причини за бяло течение

Всяка една променя в цвета и количеството на секрета извън нормалното положение може да е признак за инфекция. Бяло течение може да бъде причинено от прием на антибиотици или хормони; гъбична инфекция; бактериална вагиноза, която е много често срещана при бременни жени и жени с повече от един сексуален партньор; инфекции като хламидия, гонорея, трихомони; възпаление на влагалищните или околните тъкани; тазово възпалително заболяване; рак на шийката на матката; тазова инфекция след прекарана операция в областта; диабет; вагинален душ, прекалено ароматизирани сапуни и лосиони; вагинална атрофия, при която се получава изсъхване и изтъняване на вагиналните стени.

Според причинителя бялото течение притежава различни характеристики. Когато има кръвеникав или кръвенист оттенък възможните причини са проблеми с менструалния цикъл, рак на маточната шийка или ендометриума.

Женски проблеми

Бяло течение с мътен или жълт цвят най-вероятно е симптом за гонорея; пенесет секрет с жълтеникав или зеленикав оттенък и неприятна миризма е показател за гонорея; гъстият бял секрет, който наподобява извара може да е показател за гъбична инфекция; когато бялото течение има прекалено бял, сив или жълт оттенък с миризма на риба може да се касае за бактериална вагиноза.

Симптоми при бяло течение

Самото име на състоянието подсказва главният симптом – поява на бяло течение, което може да има различен характер и цвят. Бялото течение не е е заболяване, а сигнал за нередност в организма, затова количеството, миризмата и съпътстващите симптоми варират.

Бялото течение не бива да се подценява, защото липсата на лечение може да задълбочи проблемите. Сигурен знак за нередност е бяло течение, съпроводено със сърбеж, болка по време на полов акт, неприятна миризма и консистенция.

Диагностициране на бяло течение

На първо място акушер-гинекологът снема подробна анамнеза – разпитва пациентката за последователността на възникналите оплаквания, налични и предишни заболявания и проблеми, наличие на постоянен партньор. Специалистът се интересува кога се е появило бялото течение и съпътстващите го оплаквания, както и за цвета на секрета, наличие на миризма, болка, сърбеж и парене.

От голямо значение е дали жената има сексуални контакти с един или повече партньори, както и дали си прави вагинален душ. Следва назначаването на изследвания, които най-често включват микробиология и цитонамазка. Само при установяване на точните причини за възникване на вагиналното течение може да се назначи адекватно лечение.

Лечение на бяло течение

Причини за бяло течение

Начинът и продължителността на лечението зависят от основният проблем. При гъбична инфекция се назначават антимикотични средства за локално приложение, които са във вид на крем или гел. По преценка на лекуващия лекар може да се приемат и медикаментозни средства през устата.

Бактериалната вагиноза се лекува с антибиотици, приемани орално и вагинален крем. По време на лечението трябва да се избягват сексуалните контакти, особено ако става въпрос за гъбична инфекция. Когато се установи наличие на полово предавани болести, трябва да се лекуват и двамата партньори, за да се постигне желания успех.

Предпазване от бяло течение

Всяка жена трябва да спазва висока лична хигиена – редовно измиване с вода и специално създадените интимни лосиони. Не бива да се употребяват агресивни и ароматни сапуни; хубаво е да избягват пяната за вана и интимните дезодоранти.

Интимните душове също са нож с две остриета, затова също трябва да се избягват, а употребата им да става при лекарска препоръка. Друг много важен момент е използването на предпазни средства по време на сексуален контакт. Това важи за жени, които имат няколко интимни партньори. Тясното облекло трябва да се избягва, а бельото трябва да бъде 100% памучно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати