Абсцес

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Абцес
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Абсцесът представлява събиране на гной в определена част от тялото, което в повечето случаи води до подуване и възпаление в съответната област. Абсцесът се получава, когато дадена област на определена тъкан се инфектира, а имунната система се опитва да се пребори с възникналата инфекция.

Белите кръвни клетки се придвижват през кръвоносните съдове и достигат областта на инфекцията, където се концентрират в рамките на повредените тъкани. По време на този процес се образува гной.

Гнойта представлява събиране на течности, мъртва тъкан, живи и мъртви бели кръвни клетки, бактерии или други чужди вещества. Това са всички отпадни и непотребни продукти и вещества, получени в резултат на оздравителните процеси.

Абсцеси могат да се получат във всяка една част на тялото. Зъбите и кожата са едни от най-често засяганите области. Абсцес може да бъде причинен от паразити, бактерии, чужди и вредни за тялото вещества.

Видове абсцеси

Зъбен абсцес – представлява болезнена инфекция в корена на зъба или между зъба и венеца. Една от най-честите причини е нелекуван кариес, възпаление на венците, травма на зъб. Инфекцията може да се разпространи от корена на зъба до поддържащите го кости. Сред най-характерните симптоми на зъбен абсцес са продължителен зъбобол, пулсираща и остра болка, температура, горчив и лош дъх в устата, подути лимфни възли в областта на врата, рана на венеца, подуване в областта на абсцеса.

Мозъчен абсцес – възможно е да се наблюдава вследствие на синузит, травма на главата, алкохолизъм, инфекция на ухото, продължителен прием на стероиди, инфекция на кожата и друга инфекция в тялото, наличие на чуждо тяло, инфекция на уринарния тракт и др. Симптомите при абсцес на мозъка включват слабост, болка, незадържане на урина, загуба на сетивност и др.

Абсцес на кожата – причината за оформяне на абсцес на кожата е фолуконекротична инфекция на космен фоликул, причинена от бактериите S. aureus. Абсцеси могат да се образуват както на местата на травма, така и на местата с чуждо тяло. В началото абсцесът се характеризира с подуване и зачервяване. С течение на времето размерът му започва да се увеличава, съдържанието се размеква и се оформя кухина, пълна с гной.

Абдоминален абсцес – натрупване на гной в коремната кухина, причинено от бактерии. Сериозно състояние, което може да се дължи на редица състояния и заболявания, като гангренозен холецистит, камъни в жлъчката, панкреатична некроза и др.

Абсцес на вулвата – капсулирано остро гнойно възпаление на външните полови органи на жената. В зависимост от това коя част е засегната от възпалението се разграничават фурункул на вулвата и бартолинов абсцес. Фурункулът на вулвата представлява гнойно възпаление на космения фоликул. Започва с болка в гениталната област и зачервяване на кожата. След няколко дни се получава оток около засегнатия косъм и формиране на бяло хълмче. Понякога се наблюдава повишение на телесната температура и втрисане.

Бартолиновият абсцес се дължи на запушване или стеснение на хода на вестибуларната жлеза с последващо инфектиране от различни патогенни организми. Проявява се с бързо растяща и болезнена подутина в областта на голямата срамна устна.

Аноректален абсцес – представлява събиране на гной около ануса. Най-вероятно е причинен от запушването на аналните жлези от фекалии или травмирането на тъкани. Причините са запек, понижен имунитет, продължително пътуване и др. Първоначалният симптом е остра болка в аналната област. Тя нараства постепенно, докато стане пулсираща, усилва се при ходене, сядане, кашляне, напъване.

Амебен абсцес на черния дроб – форма на протичане на заболяването амебиаза. Характеризира се с болки в черния дроб, повишена температура, увеличаване на черния дроб, нощни изпотявания и разтрисания. Кожата е с променен цвят, понякога със землист оттенък.

Симптоми при абсцес

Симптомите при абсцес зависят от локализацията. Общите симптоми при всички видове абсцеси са умора, загуба на апетит и тегло, редуващи се горещи и студени вълни. Абсцесът, който възниква за няколко часа се определя като остър. Ако абсцесът съществува дни или седмици, се нарича хроничен.

Диагностициране на абсцес

Поставянето на диагнозата също зависи от местоположението на абсцеса. Често се взема биопсия от образуваната течност или гной, които се тестват, за да се открие причината за проблема. Своевременното откриване на абсцеса е изключително важно с оглед тежките последици, които той може да предизвика.

Лечение на абсцес

Лечението е различно в различните случаи, но много често се налага хирургическа намеса и прием на антибиотици. В повечето случаи лечението е комбинирано. Абсцесите не бива да се подценяват, а при първите симптоми на нередност трябва да се потърси лекарска помощ.

Предпазването от абсцес зависи от мястото на развитие. Така например добрата хигиена може да помогне за предотвратяването на кожни абсцеси, а добрата орална хигиена предпазва от развитието на зъбен абсцес. Рискът от разпространение на бактерии се намалява чрез редовно миене на ръцете.

Хранителна диета, богата на много витамини и полезни вещества помага за правилната работа на имунната система и засилва способността й за борба с инфекциите.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest