Нарушено зрение

Нарушено зрение

Зрението представлява способността на съществата да възприемат информацията от околния свят чрез улавянето и анализирането на светлинните лъчи, които достигат до очите. Нарушено зрение е понятие, което включва замъглено виждане, двойно виждане, слепота. Някои промени в зрението могат да бъдат изключително тежки състояния, при които забавянето да доведе до загуба на зрението.

Нарушеното зрение може да се дължи на редица причини и заболявания. Най-често срещаните са глаукома, отлепване на ретината, мозъчен абсцес и мозъчни тумори, множествена склероза, отравяне с пестициди, припадъци, кръвоизлив в стъкловидното тяло, неврит на зрителния нерв, ирит, свръхдоза наркотици, попадане на чуждо тяло в окото.

Възможно е нарушеното зрение да засегне само едното око. Намалената зрителна острота на лявото или дясното око може да се дължи на катаракта, тумор, далекогледство, късогледство, кератит, отлепване на ретината и др. Често нарушено зрение, което засяга само едното око се касае до грешки в рефракцията.

Нарушеното зрение при деца намалява способността на детето да вижда ясно и цветно. Възможно е да се дължи на вродени аномалии в зеницата, вродени аномалии на лещата или роговицата, очна инфекция, глаукома, катаракта, ботулизъм, атрофия на зрителния нерв, астигматизъм, амблиопия, страбизъм.

Нарушеното зрение може да се появи в резултат на дългогодишен диабет. Това са нарушения във въглехидратната обмяна, които се изразяват в повишение на кръвната захар.

Проблеми със зрението

Състоянието се дефинира като диабетна ретинопатия. Нарушеното зрение в резултат на диабет може да се дължи на смущения в производството на инсулин, хормонални нарушения, продължително високо ниво на глюкоза, прекалена консумация на захарни изделия.

Най-важният показател за състоянието на зрителната система е остротата на зрението. Друг важен показател е бинокулярното зрение – изображението се приема едновременно от двете очи като единен образ.

Ъгълът на полето на зрението е онази част от пространството, който е видим при при прав поглед върху неподвижна точка. Здравите очи има постоянно вътреочно налягане, което се регулира от величината на притока и изтичането на вътреочна течност. Влошаването на някой от тези показатели сочи за нарушено зрение.

Симптоми при нарушено зрение

Нарушеното зрение при децата може да се изразява в двойно виждане, замъглено зрение, виждане на плаващи предмети, тъмни петна, намаляване на зрителната острота или загуба на зрението.

Нарушеното зрение на едното око може да е съпроводено със симптоми като главоболие, силна болка, световъртеж, изтръпване на крайниците, скованост на тялото и други симптоми, които могат да алармират за наличието на сериозно заболяване.

Очни заболявания

Диагностициране на нарушено зрение

Нарушеното зрение изисква посещение при офталмолог, който чрез преглед може да установи наличие на проблем с очите. Възможно е нарушеното зрение да е предизвикано от редица други състояния и заболявания, затова е възможно да се назначат някои изследвания.

Лечение на нарушено зрение

Лечението на нарушеното зрение зависи от тежестта на симптомите и причините за влошаване на зрението. Когато нарушеното зрение е резултат от друго заболяване, основно внимание трябва да се обърне върху лечението на това заболяване.

Така например диабетната ретинопатия се лекува чрез агресивно контролиране на кръвната захар, контрол на кръвното налягане и телесното тегло, контрол над серумните липиди. При всички положения, нарушенията в зрението изискват навременната лекарска намеса и назначаване на адекватно лечение.

Някои състояния като отлепване на ретината изискват спешна намеса, в противен случай може да се стигне до загуба на зрението.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати