Стеноза на пилора

Стеноза на пилора

Стенозата на пилора или пилорната стеноза представлява сериозно усложнение на язвената болест. По време на оздравителния период на язвата много често се образуват ръбци и настъпва стеснение в областта на пилора – изходът на стомаха, където той преминава в дванадесетопръстника.

Стеснението затруднява преминаването на стомашно съдържимо в дуоденома и то се задържа много дни и часове в стомаха. В ранния период на стеноза на пилора чрез мощни контракции стомахът изтласква съдържанието си през стеснението към дуоденума. В по-късен етап на заболяването това става все по-трудно заради силно стеснения отвор на пилора.

Стенозата на пилора освен усложнение на язвената болест може да бъде и вродено заболяване. Вродената стеноза на пилора засяга момчетата пет пъти по-често в сравнение с момичетата. Причината е вродена мускулна хипертрофия на пилора.

Симптоми при стеноза на пилора

Проблеми с храносмилането

В развитието на заболяването се разграничават три основни стадия с характерни симптоми.

Първи стадий – характеризира се с начална лека стеноза, при която все още има функционален спазъм /стомахът изтласква съдържимото/. Все още не се наблюдава хипертрофия на стомашната мускулатура.

Всяка една увеличена стомашна секреция е съмнителен симптом за начална пилорна стеноза. Тя продължава между 1 и 3 месеца, докато се развие хипертрофия на стомашната мускулатура.

Втори стадий – стомашната мускулатура хипертрофира. Болният се оплаква от по-бърза стомашна дейност. Тази фаза може да продължи месеци и години, в зависимост от големината и развитието на стеснението.

Трети стадий – стомашната мускулатура постепенно отслабва и не може да евакуира постъпилата храна. Този стадий се характеризира с повръщане, отслабване на тегло, силно главоболие, болки в корема, понижено артериално налягане. Съзнателно не се приемат достатъчно течности и храни.

Стенозата на пилора при бебета се развива по различен начин. От първия месец след раждането започва често повръщане. След определен период от време започва много силно повръщане, непосредствено след хранене.

В повърнатото се откриват слуз и кървави следи. Често децата силно отслабват, а кожата е с лош тургор. Лицето на детето добива старчески вид, с много дълбоки бръчки по лицето.

Диагностициране на стеноза на пилора

Болки в корема

Диагнозата пилорна стеноза се поставя чрез ултразвуково изследване, по време на което се наблюдава типична за болестта ехографска картина. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова операцията ще бъде по-успешна и възстановяването ще настъпи по-бързо.

Лечение на стеноза на пилора

Лечението на стенозата на пилора предимно е оперативно. Операцията трябва да се извърши своевременно, преди да са настъпили необратими изменения в човешкото тяло поради недохранване. За съжаление няма медикаменти, които да могат да премахнат стеноза на пилора.

Единственият начин за лечение е оперативен. Прогнозата след успешна операция е много добра. Важно е да се знае, че операцията не е толкова тежка, но за сметка на това при липса на лечение болните могат да умрат от изтощение, в резултат на намаления прием храна и течности и постоянното им повръщане.

Поради тази причина операцията не бива да се отлага, особено при малките деца. Добрата новина е, че след операцията децата се възстановяват бързо и след това не се наблюдават проблеми и усложнения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати