Стеноза на пилора

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258652
Стеноза на пилора
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
Виж ››

Стенозата на пилора или пилорната стеноза представлява сериозно усложнение на язвената болест. По време на оздравителния период на язвата много често се образуват ръбци и настъпва стеснение в областта на пилора – изходът на стомаха, където той преминава в дванадесетопръстника.

Стеснението затруднява преминаването на стомашно съдържимо в дуоденома и то се задържа много дни и часове в стомаха. В ранния период на стеноза на пилора чрез мощни контракции стомахът изтласква съдържанието си през стеснението към дуоденума. В по-късен етап на заболяването това става все по-трудно заради силно стеснения отвор на пилора.

Стенозата на пилора освен усложнение на язвената болест може да бъде и вродено заболяване. Вродената стеноза на пилора засяга момчетата пет пъти по-често в сравнение с момичетата. Причината е вродена мускулна хипертрофия на пилора.

Симптоми при стеноза на пилора

Проблеми с храносмилането

В развитието на заболяването се разграничават три основни стадия с характерни симптоми.

Първи стадий – характеризира се с начална лека стеноза, при която все още има функционален спазъм /стомахът изтласква съдържимото/. Все още не се наблюдава хипертрофия на стомашната мускулатура.

Всяка една увеличена стомашна секреция е съмнителен симптом за начална пилорна стеноза. Тя продължава между 1 и 3 месеца, докато се развие хипертрофия на стомашната мускулатура.

Втори стадий – стомашната мускулатура хипертрофира. Болният се оплаква от по-бърза стомашна дейност. Тази фаза може да продължи месеци и години, в зависимост от големината и развитието на стеснението.

Трети стадий – стомашната мускулатура постепенно отслабва и не може да евакуира постъпилата храна. Този стадий се характеризира с повръщане, отслабване на тегло, силно главоболие, болки в корема, понижено артериално налягане. Съзнателно не се приемат достатъчно течности и храни.

Стенозата на пилора при бебета се развива по различен начин. От първия месец след раждането започва често повръщане. След определен период от време започва много силно повръщане, непосредствено след хранене.

В повърнатото се откриват слуз и кървави следи. Често децата силно отслабват, а кожата е с лош тургор. Лицето на детето добива старчески вид, с много дълбоки бръчки по лицето.

Диагностициране на стеноза на пилора

Болки в корема

Диагнозата пилорна стеноза се поставя чрез ултразвуково изследване, по време на което се наблюдава типична за болестта ехографска картина. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова операцията ще бъде по-успешна и възстановяването ще настъпи по-бързо.

Лечение на стеноза на пилора

Лечението на стенозата на пилора предимно е оперативно. Операцията трябва да се извърши своевременно, преди да са настъпили необратими изменения в човешкото тяло поради недохранване. За съжаление няма медикаменти, които да могат да премахнат стеноза на пилора.

Единственият начин за лечение е оперативен. Прогнозата след успешна операция е много добра. Важно е да се знае, че операцията не е толкова тежка, но за сметка на това при липса на лечение болните могат да умрат от изтощение, в резултат на намаления прием храна и течности и постоянното им повръщане.

Поради тази причина операцията не бива да се отлага, особено при малките деца. Добрата новина е, че след операцията децата се възстановяват бързо и след това не се наблюдават проблеми и усложнения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати