Кожни заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Кожни заболявания

С наименованието кожни заболявания се обобщава голяма група заболявания, които засягат целостта, структурата, тургура и вида на кожата. Те се дължат на различни причини, могат да бъдат остри или хронично протичащи.

Видове кожни заболявания

Акне – познато още като акне вулгарис. Това е често срещано кожно заболяване, което засяга до 70% от населението в даден етап от живота. При около 20% от хората акнето протича тежко и води до остатъчни промени. Характеризира се с появата на пъпки в областта на лицето, рамената и гърдите. Различни са причините за възникването на акне, но ключова роля играе генетичния фактор.

Акне

Други фактори са повишените количества мастен секрет и наличие и активност на специфична бактерия. Някои козметични препарати могат да влошат вече съществуващо акне. Други могат да провокират появата му. Бременността, излагането на слънчева светлина и повишените количества андрогени също не бива да се пренебрегват като провокиращи и утежняващи акнето фактори. Лечението се състои в прилагането на антибиотици и топикални ретиноиди.

Рак на кожата – базоцелуларният карцином е най-разпространеният тумор на кожата. Основният фактор за появата на рак на кожата е продължителното излагане на силно слънчево излъчване. Проявява се по-остро при хора с по-светъл цвят на кожата. Симптомите на този вид рак включват обезцветявания на кожата, появата на язви и други кожни аномалии, които не заздравяват. Понякога в тумора могат да проличат малки кръвоносни съдове. Ако не се открие и лекува навреме, ракът на кожата може да се развие в много голяма туморна маса.

Витилиго – представлява нарушение на кожата, при което са унищожени меланоцитите – клетките, пигментиращи кожата. Резултатът от това е поява на бели петна в различни части на кожата. Витилигото е разпространено с еднаква честота във всички възрастови групи и сред двата пола. Болестните изменения при витилигото се намират главно в откритите части на тялото, около естествените отвори, по гънки и места, подложени на натиск. На границата със здравата кожа се наблюдава хиперпигментиран контур, който оформя млечно-белите петна на витилигото. Те са с различна големина и форма, а в по-късен етап се сливат и могат да обхванат кожата по цялото тяло. Лечението на витилиго се провежда от специалист дерматолог.

Псориазис – това е едно от най-често срещаните кожни заболявания. Протича хронично и предизвиква тежки усложнения и различни козметични дефекти. Причинителят на псориазиса не е напълно уточнен, смята се, че може да се причнява от определен вирус, нарушения в обмяната на веществата, стрес, промени в имунитета и ендокринни нарушения. Измененията по кожата се локализират по колената и лактите, окосмената част на главата, по предната повърхност на краката, външните гениталии.

Лечението е комплексно и за съжаление не винаги дава резултати.

Витилиго

Екзема – това е възпалителна реакция на кожата, която е причинена от различни външни и вътрешни причини. В острата фаза на екземата се наблюдават подуване, зачервяване и пъпки с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори.

Постепенно се наблюдава стихване на възпалителните процеси и преминаването им в подостра или хронична фаза. В този етап кожата загрубява, лющи се и започва да се напуква. Лечението на екземите се осъществява от дерматолог. Прилагат се кортикостероиди за локална употреба, препарати за намаляване изсушаването на кожата, локални имунодулатори и др.

Краста

Краста – друг вид кожно заболяване, причинено от кърлежа Sarcoptes scabiei. Характеризира се с изключително сериозен сърбеж по тялото. Честотата на крастата е по-висока при хора с нисък социален статут и лоша хигиена. Основните симптоми са силен сърбеж, който се увеличава при затопляне на тялото, образуване на възелчета и задебелявания по кожата. Лечението на крастата обикновено се извършва с бензилов бензоат или сяра със свинска мас. За повлияването на сърбежите се предписват антихистаминови препарати.

Хиперхидроза – представлява прекомерно и засилено изпотяване в различни части от тялото. Най-често се наблюдава по ръцете, краката и подмишниците. Хиперхидрозата бива първична и вторична. Първичната не е свързана с прием на медикаменти, а по-скоро е генетично обусловена. Вторичната хиперхидроза е придобита и може да се дължи на лечение с различни медикаменти. Хиперхидрозата не е сериозно заболяване, което може да доведат до опасни нарушения в здравословното състояние, но значително влошава качеството на живот.

Псориазис

Розацея – това е хронично възпалително кожно заболяване, което се проявява най-често по кожата на лицето деколтето. Представлява зачервяване на кожата, поява на разширени кръвоносни съдове на повърхността, наличие на червени папули, които понякога са изпълнени с гноевиден секрет. Среща се и при двата пола, но засяга предимно жени между 30 и 50 години. Основните принципи на лечение включват ограничаването на тютюнопушене, пикантните храни, алкохол, кафе, оцет, горещи ястия, чесън. Кожата не бива да се излага на слънце, предписват се определени медикаменти.

Розов лишей – като основна причина за това кожно заболяване се смята алергичната реакция на организма към определени вещества, които се употребяват при фабрична обработка на дрехите. За да се избегне това кожно заболяване всички нови дрехи трябва да се изперат преди да се облекат за първи път. Някои специалисти смятат, че розовият лишей е инфекциозно заболяване с микробни или вирусни причинтели. Заболяването започва с появата на едно петно, с розово-червен цвят и жълтеникав център, с леко надигнат и лющещ се ръб. Няколко дни се появяват множество малки петна.

Невродермит – кожно заболяване, познато още като атопичен дерматит. Настъпва в резултат на различни фактори, като жените са по-честите жертви. Изостря се при стрес и безпокойство. Първоначално обривът се появява на кожата на лицето, а постепенно се разпространява по крайниците и тялото. Цялата кожа се зачервява и налице е силен сърбеж. Първата стъпка в лечението е спирането на чесането, което е много трудна задача. Предписват се различни лекарства.

Уртикария – представлява вид алергична реакция. Известна е още като копривна треска и се характеризира с обриви /уртики/ по кожата. Освен кожата се засягат вътрешните органи, лигавиците и нервната система. Една от причините за уртикария е опарване с коприва, но някои храни, вирусни инфекции, полени, алергени, замърсявания също могат да предизвикват тази алергична реакция.

Кокоши трън

Червен вятър – познат и като еризипел. Това е остро инфекциозно заболяване на кожата, което е причинено от стрептококова бактерия. Засяга предимно възрастни хора и протича със зачервяване и оток в засегнатите места, повишение на температурата и втрисане. Лечението се състои в антибиотично лечение.

Кокоши трън – получава се в резултат от нарушената обмяна на веществата на кожата. В определен участък се отлага по-голямо количество мазнина и се образува вроговяване на кожата. Има неприятен жълтеникав цвят и се лекува изключително трудно. Затова още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ. Най-честата причина за кокоши трън е човешки папилома вирус, но може да се появи и след носене на неудобна обувка или зараза от басейн.

Мазоли – уплътняване на кератиновия слой на кожата. Появяват се в резултат на продължително триене, или постоянен натиск върху определени части на кожата. Загрубялата кожа е болезнена, а в някои случаи силно затруднява движението на човек. Лечението на мазолите изисква премахване на натоварването и прилагане на някои излющващи средства.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
56
42
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
27.02.2019 14:05
Склеродермия какво представляв
0
0
Сиси Добрева
Сиси Добрева
05.02.2017 16:36
Успешно лечение с бръмбар лечител! тел.0889575732
0
0