Олигофрения

Олигофрения

Олигофренията, позната още като умствена изостаналост, се явява изоставане в умственото развитие на един индивид. Това състояние си проличава още в първите години на детето. Терминът олигофрения е внесено в медицината от Хипократ и буквално може да се преведе като малоумие.

Понякога обаче с понятието се означава и слабоумие. При олигофренията може да се наблюдава смущения в логическото мислене, но понякога са налице и проблеми във физическото развитие на засегнатото лице.

Причини за олигофрения

Олигофренията се появява като резултат от увреждане на нервната система. Това може да се случи, докато плодът се намира още в утробата на бъдещата майка, когато жената е страдала от тежък грип, скарлатина, шарка или пък е злоупотребявала с алкохол и наркотични вещества.

Нервната система обаче може да се увреди и по време на самото раждане при притискане на бебето или при задушаване). Понякога заболяването може да се е появило след преболедувани възпалителни заболявания като менингит, енцефалит, менингоенцефалит. Оказва се също така, че за състоянието могат да допринесат още преживяно отравяне или системно недохранване.

От друга страна, проблемът може да възникне заради генетична предразположеност - генна мутация, неблагоприятна наследственост, аномалии в хромозомите и др.

Симптоми за олигофрения

Има цяла гама от симптоми, които подсказват за наличието на здравословен проблем от подобен характер. Те започват да се проявяват още през първата година след раждането на детето. Забелязва се, че детето по-късно започва да държи главата си изправена и късно се опитва да седне.

Закъснението се наблюдава още при изправянето, прохождането, забелязването на околните предмети, разпознаване на родителите, изразяване на емоциите. През втората година детето не е толкова ентусиазирано да извършва движения и да опознава околната среда и да общува.

През третата година детето не може да осъзнае какво точно му се говори, както и да разбере предназначението на голяма част от заобикалящите го предмети. То е лишено от характерното за този период любопитство и не разполага със запас от думи.

След отминаване на третата година детето започва да произнася думи, но се наблюдават проблеми в речта. При постъпване на му в училище прави впечатление, че то не може да се справи с овладяването на начална грамотност. Освен че речниковия запас на индивида е беден, той трудно пише и изпуска букви или думи.

Олигофрен

Изпитва затруднение при броенето и трудно възпроизвежда току-що прочетена информация. Като цяло детето не съсредоточава вниманието си и често пъти действа импулсивно. Възможно е да прояви грубост към връстниците си.

Поведението на детето е съпътствано още от необичаен израз не лицето му, силно слюноотделяне, нехарактерно за подрастващи, неправилно разположение на зъбите, поява на множество кариеси и др.

Видове олигофрения

- Най-лека умствена изостаналост - при това състояние детето не се откроява много на пръв поглед. Те успяват да постигнат резултати в някои предмети, но пък в дисциплини, където се изисква механична памет имат сериозни затруднения;

- Лека умствена изостаналост - при това положение индивидите се изразяват правилно и разполагат със сравнително добра механична памет, но изпитват затруднение при нужда от логическо мислене;

- Умерена умствена изостаналост - тя се свързва беден речников запас от страна на детето. Децата с такъв проблем обикновено изпитват сериозни трудности при обучението в училище;

- Тежка умствена изостаналост - тази форма на олигофренията е по-сериозна и лесно може да бъде разпозната по сериозните смущения в речта;

- Дълбока умствена изостаналост - това състояние е съпроводено от липса на говорна рече, както и неспазване на хигиенни навици.

Диагностициране на олигофрения

Диагностицирането на олигофренията трябва да се извърши от компетентен специалист. Наблюдаващият лекар проверява способността на детето на учи и да решава проблеми, които се пораждат в заобикалящия го свят.

Проверява се и неговото адаптиране към ситуации. Преди поставяне на диагноза е необходимо да се извършат неврологични и електроенцефалографски изследвания.

Лечение на олигофрения

Повлияването на това състояние изисква много усилие и време, а резултатите зависят най-вече от степента на увреждане при конкретния индивид.

Провеждат се терапии с психостимулиращи средства. Ако състоянието е придружено от други заболявания, се приемат и специфични медикаменти. Прогнозата обаче невинаги е добра.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати