Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»Спорт по време на кърмене

Спорт по време на кърмене

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
Спорт по време на кърмене
Вече сте майка, която кърми, и бихте искали отново да си върнете старата форма?

Ако спортът е едно от нещата които обичате да правите в ежедневието си, то тогава кърменето не бива да ви спира. Единственият фактор, който е от значение - е чисто физически - дали сте се възстановили напълно след раждането. Важно е да не се претоварвате. Спортът преди всичко трябва да доставя удоволствие.

Има обаче редица предразсъдъци относно съвместимостта на кърменето със спорта.

Мит номер 1. Майката, която кърми губи много калории по време на физическа тренировка и по този начин намалява производството и на кърма.

Това твърдение е абсолютно погрешно! А що се отнася до загубените калории, организмът на жената е така устроен, че може да произведе кърма в зависимост от нуждите на бебето. При чести захранвания продукцията на млякото сама се регулира, в рамките на няколко дни.

Не е изключено обаче при бърз растеж на бебето (което се случва горе- долу през два месеца) да не достига количеството произведена кърма. Това обаче няма нищо общо със спортните занимания на майката, стига тренировката да бъде умерена.

Според последните изследвания, редовната спортна активност – без претоварване, въздейства позитивно върху здравето на кърмещите майки, не само върху физическото, а и върху психическото им здраве. Респективно това се отразява и върху детето. Когато сте удовлетворена, мозъкът ви изпраща позитивни сигнали и кърмата става истински еликсир за бебето.

Всички знаем, че децата (дори в най-ранна възраст) усещат емоциите на майка си. Ако е изнервена или нещастна –това състояние би се предало и на нейното дете.

Мит номер 2. Спортът се отразява върху киселинността на млякото и бебето се отказва да суче.

Концентрацията на млечна киселина може да се повиши до степен, която да остане висока над 90 минути, само при супер висока активност. Ако бягате 100 метра спринт за 11 секунди или друго прекомерни интензивно натоварване, екстремни спортове при които майката е достигнала до абсолютните си предели на натоварване. Само тогава това би се отразило върху кърмата и бебето ви би забелязало разлика във вкуса й.

Мит номер 3. Тръскането на гърдите и триенето на зърната в дрехите, би се отразила върху продукцията на кърма.

Препоръчва се да се тренира с изцедени гърди, тъй като на самата жена няма да и бъде приятно да спортува с пълни с кърма гърди. Също така добре е по време на тренировка да се ползват спортни сутиени, а не сутиените за кърмене, тъй като те не поддържат достатъчно добре бюста. Подплънки за случайно потелка кърма също може да се окажат от полза.

Въпреки че да спортуваш е полезно, се препоръчва да се започне с по-леки тренировки, като йога и Пилатес. Особено през първите три месеца трябва много да се щадите в областта на таза. Преди да започнете активни тренировки е добре да се консултирате и с вашия лекар.

След като сте съобразили всички препоръки мили дами, не се отказвайте от малкото време за себе си и да потренирате. Една кърмеща майка, която е физически активна е по-здрава, по-издържлива и уравновесена отколкото тази която остава по-скоро пасивна.

Също така не трябва да забравяте, че е важно да имате балансирано хранене, да поемате достатъчно течности и ако имате достатъчно време да се наспите и да си отпочинете от грижите към мъника то на следващ план неизменно идват упражненията за тонус.

Ако може да си позволите всичко това, тогава не се колебайте!

Споделете и своя опит:

Кога започнахте с опитите да върнете старата си форма след раждането?

Колко време ви отне да свалите натрупаните килограми?

За или против спорта по време на кърмене?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (2)

Изпрати
Дама
Дама
20.03.2015 16:05
Аз имам две деца ,които съм кърмила по година и половина .Започнах с упражненията след като спря кървенето околу 40 ден . Преси , лицеви за крака и най вечи на Кегел за влагалищни мускули. Бабите ме казвах не спотувай не се напъвай яж ......Аз обратното живях си нормално , кърмих си и вс си беше ок .Самочувствието ми най вече. Това е най нормалната нещо за една жена , тя е създадена за това .
2
0
Дзвер
Дзвер
21.11.2014 16:29
Въобще не съм започвала да връщам старата форма, тя беше за мъжете, вече съм майка и не ми трябва, след това гадно раждане и мъчения по време на кърменето и гледането на бебето, всеки 5 мин гледах да спя и стартга си форма я погребах, щото не ми се мъчеше, не стига че раждам, ми ще отслабвам
3
6
Пламена M.
Пламена M.
14.10.2015 16:51
Това е най-тъпото нещо, което бях чувала от ГОДИНИ. Старата ти форма била за мъжете, хаха, най-вероятно мъжа ти скоро ще си намери някоя друга, във "форма".
1
0

Рейтинг

3.6
Общо гласували: 5
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка: