Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»Диети или здравословно хранене

Диети или здравословно хранене

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
Диети  или здравословно хранене
Всеки един от нас е чел десетки диети, с които някой се опитва да ни убеди, че можем да се отървем от излишните килограми за седмица или две. Диети, в които 10 дни трябва да сме на салати и варени яйца. Има дори и шоколадова диета, но не бързайте да се радвате любители на шоколада, в нея дневната ви дажба е 500 килокалории, което е един нормален шоколад от 100 гр. И трябва да си го разпределите за един ден?!

А дали е възможно ?!

Поради необходимост или от любопитство, почти всяка жена е пробвала поне веднъж в живота си да спазва диета. Но какъв e резултата? Можем ли да се водим по програма за хранене, от която се чувстваме постоянно гладни и още по–настървени.

Смята се, че определени правила на хранене, могат да преборят глада без да е нужно да ядем постоянно. Например в структурата на плодовете и зеленчуците се съдържа голямо количество целулоза и вода, даващи усещане за ситост, което от своя страна води до намаляване количеството приемана храна. Ето защо се препоръчва да се ядат като предястие в началото на храненето, а не за десерт.

Сънят също е важен фактор в процеса на отслабване. Учени са доказали, че по време на сън се изгарят калории и влияе благоприятно на фигурата ни. Колкото повече спим толкова повече отслабваме. Това е естествен процес, при който организмът ни се зарежда с енергия. И обратно ако не сме си доспали и се чувстваме уморени, тази енергия ще си я набавим с храната и така ще ядем два пъти повече.

Стресът, диетите, както и някои лекарства могат да окажат влияние върху обмяната на веществата.

Бавният метаболизъм често оправдава хора, които нямат воля да отслабнат.

Но как да го ускорим?

Отговора е привидно прост, със спорт и здравословна храна. Както французите казват , храната и физическите упражнения да са на по-често и по по-малко.

А вие как смятате, каква е вашата практика:

Трябва ли да пазим диети, за да не напълняваме или трябва да се храним здравословно?

Въпрос на лош навик ли е късното хранене?

Как да ускорим метаболизма си?

Как да отслабнем?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (8)

Изпрати
Ели Ценева
Ели Ценева
24.02.2011 00:08
Статията е много добра. Но не бива да се забравя, че сме и строго индивидуални -възраст, здравословно състояние и още доста подробности, които са важни. Така, че всеки би трябвало да намери златната среда -добре да изглажда без да се измъчва с гладуване. Повече разходки, но не с колата, гризкане на плодове и зеленчуци може би това е модела.
1
0
Илияна Мицева
Илияна Мицева
18.02.2011 00:52
Много добра статия. Поздравления. И момичета, не забравяйте сутрин поне 3 чаши хладка вода за да освежите органите си както си миете очите. И не пийте вода веднага след като се нахраните, защото се разреждат стомашните сокове и храната се смила по трудно. Това го говори една докторка в едно предаване. И трябва да си дъвчете храната поне 30 пъти, а за нощното хранене, изяж едно парче натурален шоколад и ще ти мине глада.
1
0
ot men
ot men
15.02.2011 20:12
Не вътрешен, а вечерен глад. Огладнявам предимно вечер, след 19 часа.
1
0
ot men
ot men
15.02.2011 18:27
Всичко е добре, само с едно не знам как да се справя. Ако някой може да ми каже как да се справя с вътрешния глад. Всички инстрктори казват да се храним до 19 часа. Но как като огладнявам след това и не мога да заспя, ако съм гладна. Ще бъда благодарна, ако някой има решение, но не с една ябълка, това вече съм го пробвала.
1
0
Цветанка
Цветанка
13.02.2011 16:02
Това за приемането на плодове преди хранене е вярно. Аз го практикувам и има ефект. Препоръчвам ви го.
1
0
Дияна
Дияна
08.02.2011 23:07
Страхотна тема. Не е важно наистина толкова количеството, колкото качеството на прием храна. Естествено, ако искаме да отслабнем драстично, трябва да ограничим от части и количеството докато разширеният стомах се свие, но в никакъв случай да спрем да се храним. И едно от най-важното правило е да се пие много вода. Е, може и винце от време не време.
1
0
Диди
Диди
08.02.2011 01:13
Метаболизма се засилва от движение, така че колкото повече се движим, кръвта започва да циркулира по–бързо и органите засилват функцията си. Доколкото отслабване само с диети е трудно, при тях приема на храна като калории, трябва да е нищожен.
1
0
petya Plovdiv
petya Plovdiv
06.02.2011 15:17
Статията е много интересна. Аз съм за здравословно ядене, но диета от време на време не е лошо. Колкото по-малко яде човек, толкова по-дълго ще живее. Успех на авторката.
0
0

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: