Очите са най-важните сетивни органи, ето защо трябва да се грижим за тях и да ги пазим. Разбира се, възрастта, генетиката и множество външни фактори, като електрониката, оказват голямо влияние върху нашето зрение.
Как да запазим очите си здрави?
Има храни, които могат да помогнат, защото имат способността да предотвратят фотоуврежданията и да поддържат роговицата здрава.
Ето кои храни са полезни за вашето зрение!
Моркови
Морковите са чудесни зеленчуци, те придават удивителен цвят на всяко ястие и са заредени с бета-каротин и много антиоксиданти.
Учените са установили, че консумацията на моркови подобрява нощното зрение и предотвратява възпаленията на очите.
Мазна риба
Мазните риби са богати източници на омега-3-мастни киселини, а това помага за намаляването на различни възпаления. Когато нивата на възпаление са ниски, тялото и мозъчните функции се подобряват.
Следователно консумирането на риба тон, сьомга и скумрия са много полезни за вашето зрение. Най-добрият начин за консумация на мазна риба е тя да бъде приготвена на скара, защото пърженето ще намали нейните хранителни стойности.
Ако сте от хората които не обичат риба, може да приемате добавки с рибено масло.
Спанак
Спанакът е богат на витамини Е, А, В и С, минерали като желязо, цинк и фитонутриенти като лутеин и зеаксатин. Консумирането на спанак може да помогне за предотвратяване на дегенерация на макулата и катаракта.
Може да го консумирате като салата, добавка към смути или сандвичи.
Яйца
Яйцата са богати на незаменими водоразтворими и мастноразтворими витамини и аминокиселини. Жълтъкът, макар и богат на холестерол, е добър източник на лутеин и зеаксантин.
Консумацията на 1-2 яйца дневно ще поддържа очите ви здрави. Най-добре е да консумирате яйцата варени или поширани.
Млечни продукти
Прясното и киселото мляко са чудесен избор за подобряване на здравето на очите. Освен с калций и фосфор, те са заредени с цинк и витамин А. Цинкът подобрява нощното зрение, а витамин А защитава роговицата.
Стриди
Стридите да богати на цинк, който освен че подобрява нощното зрение, поддържа и цялостното здраве на очите.
Червени чушки
Червените чушки са богат източник на зеаксантин, лутеин и витамини А, С и Е. Известно е, че тези витамини и фитонутриенти предпазват очите от дегенерация на макулата и поддържат здравето на ретината. Консултирайте червените чушки сурови, бланширани или сотирани.
Бобови растения
Фасулът и другите бобови растения са чудесен източник на цинк и биофлавоноиди. Те помагат като защитават ретината и предотвратяват риска от развитие на катаракта.
Тези храни ще помогнат да запазите зрението си, но не забравяйте да посещавате редовно очен лекар, да поддържате очите си чисти и да носите слънчеви очила.