В днешно време на пазара могат да се намерят всякакви плодове и зеленчуци, без значение от сезона. Например в супермаркетите се предлагат дини и ягоди през зимата или пък цвекло и ряпа през лятото. Съгласете се обаче, че сезонните храни са много по-вкусни, ароматни и полезни, защото са отгледани по натурален начин, а не в изкуствени условия.
През всеки сезон са актуални различни зарзавати. Те са не само по-апетитни, но и по-евтини, защото се отглеждат регионално, а не се транспортират от далечни дестинации например или пък в отопляеми оранжерии.
Сезонните плодове и зеленчуци са не само устойчиви, но и много по-здравословни. Има повече хранителни вещества в плодовете и зеленчуците, които ядем през съответния сезон.
Спанакът например съдържа 55 процента повече витамин С през есента и това важи и за броколите, наред с други ползи. Цитрусовите плодове, като грейпфрут, мандарини и лимони, се берат в средата на зимата в екзотичните страни. Тези плодове съдържат много витамин С, който е особено ценен през зимата.
Ето някои сезонни зеленчуци през есента:
- карфиол - добавяйте го в ястия от зеленчуци и туршиийки с карфиол;
- кейл - пригответе с него зеленчуков чипс или го добавете към бъркани яйца;
- броколи - експериментирайте смело с рецептите с броколи;
- китайско зеле - подходящо за различни салати;
- целина - добавяйте я в есенните супички и яхнии;
- грах - опитайте вкусна супа с грах и различни грахови яхнии;
- тиква - печената тиква е класика сред есенните храни;
- кестени - кой не обича ароматни печени кестени;
- червено зеле - подходящо за салати и туршии;
- брюкселско зеле - пригответе го на пара или като задушено ястие;
- моркови - пригответе с тях царска туршийка или витаминозна салатка;
- цикория - ще придаде екзотичен вкус на гозбите ви;
- картофи - идеални са за всякакви гювечета и есенни сачове.
Хапвайте ги по-често през есента и зимата в комбинация с цитрусови плодове, богати на витамин C. Така ще подсилите защитните си сили през студеното време, когато сме податливи на настинки и вируси.
Вижте рецепти от есенната кухня, приготвени с полезни сезонни зеленчуци.