ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Скритите източници на глутен

Скритите източници на глутен

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1691016
Скритите източници на глутен

Модата на безглутеновите продукти завладява света, но за пациентите с целиакия това е въпрос на живот или смърт. За такива хора е жизненоважно да избягват пшеничния протеин глутен. Не е изненадващо, че храни като хляб, бисквити и бира трябва да са без глутен в диетите на тези хора.

Глутенът обаче може да се намери в редица други по-малко очевидни храни, като мариновани зеленчуци, бонбони и дори месо. Освен това не всички от тях трябва да са храна. Някои витамини, добавки и дори лекарства може да съдържат глутен, така че се консултирайте с всичките си лекари, не само с вашия гастроентеролог. Внимавайте за някои неочаквани капани за глутен, които може да намерите в магазина за хранителни стоки или в ресторанта.

Мариновани зеленчуци имат глутен

В зависимост от процеса на дезинфекция, вътрешността на буркана може да съдържа малцов оцет, който се прави от ечемик. Други марки може да съдържат царевичен оцет, което е добре за опция без глутен.

Хотдог

Разбира се, кифличката трябва да се остави настрана, но какво да кажем за кренвирша? Понякога, в зависимост от производителя, някои колбаси могат да съдържат пшеничен глутен, така че внимавайте за състава на продукта.

Желирани бонбони

Скритите източници на глутен

Те съдържат пшенично брашно като една от основните съставки, въпреки че се появява линия от марки без глутен.

Вегетариански бургери

Става дума отново за самото „месо”. Някои веган варианти съдържат пшенични продукти. Много заместители на месо разчитат на глутен, тъй като той придава месеста текстура на продуктите.

Подправки за салати

Много е вероятно подправките да съдържат някакъв вид пълнител и по-често съдържат глутен. Пазете се от „модифицирано нишесте“, тъй като името не показва, че е пшеничен продукт.

Картофен чипс с различни вкусове

Скритите източници на глутен

Обикновеният чипс има доста прост списък от съставки, но някои видове могат да получат своя вкус от преработен материал, получен от пшеница, ечемик или ориз.

Супи

Много традиционни рецепти съдържат брашно, препечено в масло, за да се придаде плътност. Затова много супи съдържат пшенично брашно и не са подходящи за хора, страдащи от непоносимост към глутен.

Соев сос

Може би си мислите, че тази подправка е направена от соеви зърна, но много сосове имат пшеница в състава си. Въпреки че вече се появиха редица марки без глутен.

Китайска храна

Много от ястията, сервирани в китайските ресторанти, може да изглеждат безглутенови на пръв поглед, но само месо, ориз и зеленчуци. Но те съдържат сосове от соя, стриди и боб, които съдържат съставки на основата на пшеница.

Готова кайма, ястия от кайма

Скритите източници на глутен

Хамбургери, кюфтета и други месни продукти се приготвят с галета. Уверете се, че са 100% месо и винаги питайте сервитьора дали има добавени галета.

Пържени картофи

Много хора смятат, че пържените картофи са просто картофи в олио. Но в някои случаи готвачите в ресторантите ги потапят в брашно, за да станат по-хрупкави при готвене.

Пържени яйца, омлети

Скритите източници на глутен

Когато ги правите у дома, бърканите яйца и омлетите обикновено съдържат яйца, масло, зеленчуци и може би малко мляко. Но някои ресторанти добавят към тях брашно и други вещества, съдържащи глутен, за да ги направят по-обемисти. Винаги питайте в ресторантите дали омлетите съдържат тези вещества.

Продукти с изкуствени подсладители

Въпреки че не съдържат глутен, аспартамът, изкуствен подсладител, представлява заплаха за хората с целиакия и непоносимост към глутен. Често причинява подобни алергични симптоми, включително силна стомашна болка и подуване на корема.

Вижте нашите предложения за:

- безглутенов хляб;

- сладкиши без глутен

- безглутенови палачинки;

- всички безглутенови ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest