Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Протеин за отслабване - същност и приложение

Протеин за отслабване - същност и приложение

Протеин за отслабване - същност и приложение

Протеините, наричани също белтъчини, са един от основните градивни елементи на живия организъм. Важна роля на протеина е да подпомага тялото в неговия растеж, развитие и обновяване.

Аминокиселините, които са нужни на тялото за функционирането му, се набавят след смилането на протеините от храната и извличане на аминокиселините от тях. При ниски нива на протеини тялото забавя растежа си, губи мускулна маса, а в най-тежките случаи може да настъпи смърт.

Ролята на протеина в отслабването

Висок прием на протеин в храната се отразява със засилен метаболизъм, намаляване на апетита и положително влияние върху хормоните, които регулират теглото, а това са хормоните за ситост.

Високият прием на протеини повишава нивата на хормона, който потиска апетита, а заедно с това понижава по естествен начин нивата на мазнини и въглехидрати, които тялото набавя. Така протеинът се явява регулатор на хормоните, които отговарят за апетита и чувството на глад. Редуцирайки приема на въглехидрати и мазнини, намалява количеството на приетите калории.

Освен това протеините помагат да се изгорят повече калории, без да се извършва физическа дейност, тоест в състояние на покой поради засиления метаболизъм.

Отслабване с протеин

Консумацията на повече протеини намалява желанието за междинно хранене и пречи на загубата на мускулна маса, което е неприятен ефект на отслабването.

Оптимален прием на протеини

Как да прилагаме протеините за отслабване? Отговорът на този въпрос налага пояснението, че оптималното количество протеини зависи от много индивидуални фактори - физическа активност, възраст, мускулна маса, здравословно състояние.

Най-добре да се приемат белтъчини през целия ден, разпределени на всяко хранене в равномерни порции, като количеството се изчисли лично за всеки отделен случай и се взима предвид целта на диетата с протеин.

Прием на протеин

Всички натурални храни съдържат определено количество белтък в себе си. Животинските източници на протеини превъзхождат растителните по разнообразие, а също и по способност да осигурят аминокиселини, които са важни за хората с активен начин на живот.

Осигуряването на протеини е добре да става с месо и месни продукти, риба и морски дарове, както и мляко и млечни продукти. Бобовите култури, ядките, житните култури и семената са добра растителна алтернатива на месото.

Ползи от протеиновата диета

Високо протеиновата диета позволява да се консумират значителни количества храна като в същото време това води до редуциране на теглото покрай засиления метаболизъм и отсъствието на чувство за глад. Протеинът има много ползи за здравето, различни от отслабването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest