Ролята на храната за бременната жена
За да се развие и роди здраво бебето, бременната жена се нуждае от 300 допълнителни калории на ден след първия триместър от бременността и особено в по-късния стадий, когато бебето расте и се развива бързо.
От здравословното наддаване на тегло зависи в какво състояние ще бъде бебето при раждането. Както прекалено малкото, така и прекалено многото качване на тегло могат да предизвикат здравословни проблеми у майката и бебето.
От друга страна, всички хранителни вещества, които майката приема по време на бременността, имат своята роля в оформяне на организма на бебето. Затова на бременните жени се препоръчва много разнообразна диета, но все пак съобразена с особеностите на всеки хранителен продукт и влиянието му върху развитието на плода.
Плодовете са сред препоръчителните хранителни продукти като цяло, но сред тях цитрусите са малко по-специфични и заслужават по-специално внимание, защото не всички имат благотворно влияние.
Как влияят цитрусите върху развитието на бебето
Нуждата от фолати
За майката и за бебето е важно наличието на фолати в количество около 600 милиграма дневно. Те спомагат за образуването на невралната тръба, от която по-късно се оформя гръбначният стълб на бебето. Фолати се съдържат в цитрусовите плодове и в соковете от тях. Консумацията им намалява риска от дефекти на невралната тръба, включително спина бифида.
От друга страна, цитрусовите плодове са кисели, когато се консумират в прясно състояние, и предизвикват прекомерно много киселини, което не е добре за бременната жена. За целта цитрусите могат да бъдат заменени от други храни, даващи нужните фолати на тялото - зеленолистни зеленчуци, макарони, ориз, пълнозърнест пшеничен хляб и други.
Нуждата от витамин С

Бременната жена се нуждае от 85 милиграма витамин С на ден. Той помага за заздравяване на раните, за развитие на костите и зъбите и подпомага метаболизма. Цитрусовите плодове са първенци в съдържанието на витамин С. Но те не се препоръчват поради прекалено многото киселини, които съдържат. Могат да бъдат заменени от зелените и червени чушки, брюкселското зеле, зелената салата, карфиолът, ананасът и други.
Нуждата от желязо
Желязото пренася кислорода в клетките и тъканите, подпомага образуването на червени кръвни клетки и развитието на мозъка, пази от анемия. Един от източниците са сушените плодове, включително цитрусите. Поради това, че в сушено състояние цитрусите не се определят като кисели, те могат да се консумират умерено. Тяхна алтернатива, задоволяваща нуждата от желязо, са немазните червени меса, яйцата, пилешкото, зелените зеленчуци, спанакът, броколите и други.
Пресните цитрусови сокове
Прясно изцеденият сок от портокал е класическа представа за здравословен и приятен на вкус сок, но не и за бременната жена. Цитрусовите сокове са в категорията на вредните напитки за бременни, тъй като може да заразят бъдещата майка с бактерии.
Водата и напитките, минали през термична обработка са тяхна алтернатива.
Вижте още кои са забранени за бременни сирена. Прочетете и тези митове за бременните, в които трябва да спрете да вярвате.