Как да отслабнем е един от най-честите въпроси при дамите, а не рядко при представителите на силния пол. Интересно проучване показва връзката между кайенския пипер и отслабването.
Кайенските чушки са известни с лютия си пикантен вкус, който е любим на тези, които обичат екзотичните остри вкусове. Считат ги за зеленчук, но всъщност са плодове, защото съдържат семена.
Те са част от рода Capsicum annuum и са получили името си от град Кайен във Френска Гвиана. Обичат влажната почва и топлия климат с температури между 20 и 29 градуса.
Огненият си вкус дължат на съединението капсаицин, с което се подсилва вкуса на подправките в кухнята. Капсаицинът има обаче и други здравословни ползи, сред които е способността да подпомага отслабването.
Как капсаицинът подпомага отслабването
Капсаицинът е вещество, което хем е люто, хем подпомага метаболизма. Съдържа се в лютите чушлета, но не и в черния пипер. В замяна на това може да бъде намерено в сладките пиперки, но в много по-малки концентрации, около 20 пъти по-малко, отколкото в лютите.
Капсаицинът подпомага процеса на обмяна на веществата. Той се съдържа в големи количества в чушлето. Процесът е следният - капсаицинът повишава активността на мозъка, засягайки онази част, която отговаря за телесната температура. Повишената температура ускорява метаболизма, защото започва изгаряне на енергия за справяне с термалния шок.
Ако се е консумирала храна с високо съдържание на мазнини, капсаицинът изгаря излишните калории. Освен това забавя трупането на мастни отлагания и активира притока на протеини в тялото.
Освен че повишава метаболизма, капсаицинът намалява апетита, особено ако кайенският пипер е комбиниран с други храни като чесън и магданоз. Те самите са природни антибиотици и заедно с кайенския пипер унищожават вредните микроорганизми, а оставят полезната микрофлора незасегната.
Кайенският пипер има и съдоразширяващ ефект, който е уникално действащ, като разширява само тези съдове, които е нужно да изгаряне на мазнини, а върху останалите няма такъв ефект.
Как се приема кейенски пипер с цел отслабване
Препоръчва се лютите кайенски чушлета за отслабване да бъдат приемани стрити, а не цели. Така по-лесно се контролира количеството люта подправка. Най-добре да се приемат сутрин с храна или напитка, за да се засили метаболизма максимално. Например 2 сварени яйца за закуска, поръсени с кайенски пипер.
Добра идея е да се включи в различни сосове като например хумус с кайенски пипер, а най-интересно е приложението му в сладкиши. В готвени ястия се добавя в различни пикантни супи, яхнии и всякакви ястия от типа къри. За да не е прекалено пикантно, чушлетата се изваждат 10-15 минути, след като са сложени в ястието, което се готви.
Ако търсите начин да влезете във форма, вижте и други диети за отслабване и изпробвайте тези изпитани диетични рецепти.