Безглутеновата диета става все по-популярна – не само сред хората, страдащи от целиакия, но и сред тези, които търсят начин да подобрят храносмилането си, да намалят възпаленията или просто да се хранят по-чисто.
Ето какво представлява безглутеновата диета, на кого е необходима, какво включва и как изглежда примерно едноседмично меню:
Какво е глутен
Глутенът е протеин, който се съдържа в житото, ръжта, ечемика и техните производни. Той придава еластичност на тестото и е широко използван в хлебните и тестените изделия. Въпреки че е безвреден за повечето хора, при страдащите от глутенова ентеропатия (целиакия), глутенът предизвиква автоимунна реакция, която уврежда тънкото черво.
Кой трябва да спазва безглутенова диета
- Хора с целиакия – задължително и доживотно;
- Хора с глутенова непоносимост (не-целиакална чувствителност) – при тях симптомите са подобни на тези при целиакия, но без увреждане на червата;
- Хора с автоимунни заболявания – някои пациенти съобщават за подобрение при временно изключване на глутена;
- Хора, които търсят антивъзпалителна диета – глутенът при някои хора може да предизвиква подуване, газове и умора.
Основни принципи на безглутеновото хранене

- Избягвайте храни с пшеница, ечемик, ръж, лимец и продукти от тях;
- Четете етикетите внимателно – глутен може да се крие в колбаси, сосове, бульони, шоколад и др;
- Избирайте естествено безглутенови храни: месо, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци, ориз, царевица, елда, киноа, амарант.
Внимавайте за кръстосано замърсяване – глутенът може да попадне в храна, която иначе не го съдържа, поради общо производство или приготвяне.
Примерна едноседмична безглутенова диета
Ден 1
Закуска: Яйца на очи с авокадо и домат, безглутенов хляб
Обяд: Печено пиле с кафяв ориз и зелена салата
Следобедна закуска: Оризовки с хумус
Вечеря: Зеленчукова крем супа и печени тиквички
Ден 2
Закуска: Кисело мляко с безглутенови овесени ядки и горски плодове
Обяд: Елда със задушени зеленчуци и печена сьомга
Следобедна закуска: Ябълка с фъстъчено масло
Вечеря: Печен патладжан с доматен сос и моцарела (в стил "меланзане")
Ден 3

Закуска: Смути с банан, спанак, бадемово мляко и ленено семе
Обяд: Телешко с картофи и грах
Следобедна закуска: Оризови бисквити с тахан
Вечеря: Салата с киноа, краставици, чери домати и пилешко филе
Ден 4
Закуска: Безглутенова палачинка от банан и яйца
Обяд: Гъбена супа с киноа и зелени подправки
Следобедна закуска: Портокал и сурови ядки
Вечеря: Печени зеленчуци с тофу и зехтин
Ден 5
Закуска: Елдена каша с канела и ябълки
Обяд: Сарми с ориз (без кайма, по желание) и кисело мляко
Следобедна закуска: Чаша айрян и безглутенови солети
Вечеря: Омлет с гъби, чушки и сирене
Ден 6
Закуска: Безглутенови тостове с фета и чери домати
Обяд: Риба на скара с киноа и броколи
Следобедна закуска: Плодова салата
Вечеря: Крем супа от моркови и печена тиква
Ден 7
Закуска: Чиа пудинг с кокосово мляко и ягоди
Обяд: Ориз със зеленчуци и пуешко месо
Следобедна закуска: Безглутенови бисквити и чай
Вечеря: Салата Табуле с киноа вместо булгур и пресен лимонов дресинг
Какво да избягваме

- Всички продукти, съдържащи глутенови зърнени култури;
- Пшенично нишесте, ако не е обозначено като безглутеново;
- Полуфабрикати и продукти с неясен състав;
- Бира (освен ако не е специално безглутенова).
Съвети за пазаруване
- Търсете продукти с етикет „Без глутен“ или “Gluten-Free”;
- Избирайте марки, които са сертифицирани от безглутенови организации;
- Купувайте основни храни (ориз, месо, зеленчуци) вместо преработени.
Вижте още за скритите източници на глутен, както и разберете нещо много интересно - връзката между глутена и косопада.