Макулна дегенерация

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Очни прегледи
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е макулна дегенерация

Макулната дегенерация е патологично болестно състояние, което обединява в себе си различни очни заболявания, но най-често се проявява с нарушение на централното зрение. В същото време периферното зрение е запазено.

В повечето случаи макулната дегенерация се свързва с настъпващите промените с годините, които засягат макулата. Това състояние се нарича възрастово зависима макулна дегенерация. То е водеща причина за слепота при хората, които са над 55 годишна възраст. Другата разновидност на болестта е ювенилната, която се проявява при млади хора. Тя е резултат от различни генетични промени, които водят до атрофия на макулата.

Форми на макулната дегенерация

Суха форма – постепенно се появява некроза на фоторецепторите, намиращи се в областта на макулата. Това води до замъгляване на централното зрение. Най-чест при преглед на очното дъно се откриват жълтеникави малки петна, които се наричат друзи. Увеличението на броя им води до повишаване на риска от развитие на макулна дегенерация.

Мокра форма – при тази форма на болестта, под ретината се откриват новообразувани малки кръвоносни съдове, които имат уязвими стени. Когато те се разкъсат в ретината се получава кръвоизлив, който нарушава централното зрение. Загубата на зрението може да се развие изключително бързо.

Причини за макулна дегенарация

Напредване на възрастта – според изследванията 10% от хората между 66 и 74 годишна възраст страдат от тази болест. Причините за тази обвързаност на заболяването с възрастта се дължи на измененията, които се получават в макулната област.

Фамилна обремененост – ако човек има роднина с тази болест, вероятността да я развие и той се увеличава с цели 50%.

Генетични дефекти – това са генетични мутации на два протеина, които са от изключително значение за правилното функциониране на защитните системи.

Тютюнопушене – това е единственият фактор за развитието на болестта, който е напълно научно доказан. Цигареният дим увеличава риска от поява на макулна дегенерация два пъти повече.

Висок холестерол – друзите са изградени на базата на холестерола в тялото. Неговото повишение увеличава и броя на петната.

Симптоми при макулна дегенерация

Най-често болестта се развива бавно и постепенно. В началото симптомите наподобяват умора и рядко засегнатия човек търси лекар. Първоначално засегнато е само едното око. С времето обаче, болестта поразява и двете очи. Основните симптоми са:

Макулна дегенерация

Замъглено зрение – най-често е засегнато централното зрение. Първоначално човек изпитва нужда от повече светлина, докато чете и пише, трудно се приспособява към преминаването от тъмно към светло. С течение на времето зрението се уврежда още повече и се замъглява.

Затрудняване в цветоусещането – болният трудно различава различните цветове, като особено се затруднява в отличаването на светлите цветове от тъмните.

Други характерни симптоми са затрудняване в разпознаването на познати лица, нарушение в отличаването на правите линии, понякога може да се получат и халюцинации.

Диагностициране на макулната дегенерация

Колкото по-рано бъде поставена диагнозата, толкова шансовете за овладяване на симптомите са по-големи. Универсален и безболезнен метод, който се използва за диагностицирането на болестта е т.нар. решетка на Амслер. Тя представлява голям брой квадратчета, в центъра на които се намира тъмно петно. Човек трябва да гледа само в тази черна точка. Ако по време на взирането, той усети размазване на зрението или чертите придобият вълнообразен образ, най-вероятно страда от макулна дегенерация. Следват допълнителни прегледи, които включват проверка на зрителната острота и очното дъно.

Лечение на макулна дегенерация

Лечението на болестта трябва да започне възможно най-рано, за да се забави хода и и да се предотвратят негативните последици. Различните форми на болестта изискват и различен подход на лечение. Тъй като сухата форма прогресира бавно, лечението може да бъде консервативно. Възможно е да се назначат антиоксиданти, които намалява свободните радикали в тялото и предпазват ретината от допълнителни повреди.

Методите за лечение на мократа форма на болестта включват различни способи, които трябва да намалят загубата на централното зрение. Предписват се инжекции в областта на окото, които ограничават съдовия ендотелен растежен фактор /той предизвиква образуването на нови кръвоносни съдове и повишава тяхната чупливост/.

В някои от случаите на макулна дегенерация се прилага лазерна терапия, която се намалява загубите на зрение в началните фази на болестта. Лазерът унищожава новите кръвоносни съдове и предотвратява възникването на нови.

Профилактика на макулна дегенерация

Предпазването от болестта включва намаляването на рисковите фактори. Препоръчва се ограничаването на консумацията на мазнини, редовното следене на холестерола, отказването от тютюнопушене и поддържането на нормално кръвно налягане. Трябва да се приемат много плодове и зеленчуци, които са богати на ценни антиоксиданти. Рибата също е много полезна в борбата с макулната дегенерация. Редовното проследяване на зрението е най-добрата профилактика срещу болестта.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest