Остеофит

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190207
Остеофит или ошипяване

Остеофит представлява увеличаване на нормалната костна структура. При нарушение в ставния хрущял костната тъкан отвръща на случващото се, образувайки нещо като нова кост. Този костен израстък е известен още като шип. Обикновено медицинските специалисти обясняват на възрастните хора, че болките в гърба и ставите, които усещат, са вследствие на шипове.

Така пациентите остават с лъжливата представа, че шиповете са остри образувания, които причиняват болка. Истината обаче е, че тези израстъци имат по-скоро заоблена форма. Най-често те са признак за износване и се свързват със заболявания като остеопороза. Остеофит обикновено се среща при пациенти, които са навършили 50-55 години. Костните образувания се появяват в ставите на раменете, петите, гръбначния стълб и другаде, след което намаляват трудоспособността на болния.

Причини за остеофит

Причините за пораждането на остеофит могат да бъдат най-различни. Най-често обаче заболяването е придобито по наследствен път. Според учените първопричинител на състоянието може да се окаже и лошото качество на живот, като в това число попадат недохранването или консумирането на вредни храни.

Перманентното отсъствието на полезни хранителни продукти като риба, кисело мляко, зехтин, плодове и зеленчуци също може да се окаже причина за износване на ставите. Други фактори, отговорни за появата на остеофит, са неправилна стойка, обездвижване, заседнал начин на живот, претърпени травми и др. В днешно време вече е ясно, че дори стресът може да се окаже причина за поява на шипове.

Симптоми при остеофит

Един от основните симптоми при остеофит е образуването на така наречените шипове. Тяхното образуване обикновено отнема дълго време, но то започва още в началото на износването на ставите. Тоест не може да се каже, че те са късен белег състоянието. При появата си те много често не причиняват никаква болка и биват откривани неочаквано при анализ на рентгенови снимки.

Йогата помага при остеофит

С течение на времето обаче все пак се появяват и болезнени симптоми, подсказващи за наличието на остеофит. Обикновено възрастните хора започват да се оплакват от болки в гръбнака и при посещение на специалист става ясно, че са се появили изменения в гръбначния стълб. Дискомфортът обаче може да се усеща и на други места, например в раменете и врата. Усещат се още скованост, изтръпване, трудно движение и световъртеж. Обикновено пациентите имат подобни оплаквания в сутрешните часове или вечерно време, когато приключат с физическата си дейност. Нощно време, при пълен покой, болката и напрежението поутихват.

Диагностициране на остеофит

За да се идентифицира остеофит, е нужно да се проведе рентгеново изследване на костите и ставите. Разбира се, това се случва, след като вече са налице горепосочените оплаквания. По-късните етапи на заболяването могат да се диагностицират при визуален преглед, както и чрез палпация /метод за физическо изследване, основаващ се на допир с ръка, при който се придобива представа за повърхността и наличието на болезненост/.

Лечение на остеофит

Не съществува строго определен метод за лечение на остеофит. Доказан е все пак, че болестният процес се повлиява най-вече от кинезитерапия. Това лечение е на основата на движение, като главната му цел е да се възстановят максимално предишните двигателни способности на пострадалия. Специалистът употребява редица тестове, за да разбере какъв точно е характерът на болката. От значение в случая са движението на ставите, функционирането на мускулите и др.

Най-често, за да има осезаем ефект, трябва да се проведат повече от десет процедури. Курсът стартира с лечебен масаж, който облекчава мускулния спазъм. Тази процедура също така спомага за по-доброто кръвообращение. Постепенно започват да се прилагат мекотъканни техники за увеличаване на движенията, като всички упражнения са индивидуално дозирани. Това спомага за тонизиране на цялото тяло, както и за намаляване на напрежението, сковаността и болката.

Профилактика на остеофит

Магнезий

За да се предпазим остеофит, е необходимо да се движим активно всеки ден. Ако по някаква причина прекарвате голяма част от деня си в седнало положение, е препоръчително след това да отделите 1-2 часа за гимнастика или йога. Сами ще забележите какъв голям ефект може да окаже върху тялото и тонуса ви извършването само на няколко прости упражнения. Ако не можете да си позволите такива тренировки, то поне избягвайте асансьора и използвате стълбите.

Важно е също така редовно да обръщате внимание на своя седеж. Старайте се да държите гърба и главата максимално изправени. Ако работите на бюро, опитвайте да ставате за 5 минути на всеки един час.

Едно от най-важните профилактически средства при костните проблеми е масажът. Ето защо не бива изобщо да пренебрегвате тази процедура, а по-често да се възползвате от нея.

Храненето също е от голямо значение за здравето на нашите кости. Включвайте редовно в менюто си продукти, богати на калций, магнезий и витамини.

Обръщайте внимание и на теглото си. Имайте предвид, че затлъстяването повлиява отрицателно не самочувствието ни, а също и нашето здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest