ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да избегнете мускулна треска

Как да избегнете мускулна треска

Мускулна треска

Мускулната треска е състояние, познато на всеки, който е променял в даден момент ритъма си на движение. Дискомфортът или болката в мускулите съпътства всяка по-рязка промяна на физическите движения и активност. Не е напълно изяснено какво точно я предизвиква.

Приема се, че причина са микротравмите в мускулите, които създават микроскопични наранявания по фибрите на мускулите.

Мускулната треска е два типа: остра и забавена. Острата е по време на самото физическо усилие, а забавената се появява от едно до три денонощия след физическото усилие.

След получаване на мускулна треска, засегнатите мускули се адаптират веднага, за да избегнат по-големи щети. Затова последващи физически усилия със същия интензитет вече не нанасят такава щета и мускулната треска е осезаемо по-малка, докато накрая изчезва.

Как да избегнем мускулната треска? Загряване преди тренировките, които са най-честата причина за мускулна треска.

На мускулите са необходими аеробни упражнения преди самото усилие, за да се подготвят за него. Бягането и гимнастиката учестяват пулса и така мускулните групи загряват и се подготвят за тренировка.

Мускулно разтягане

Ако са добре разтегнати и загрети, мускулите ще избегнат неприятните последици от претоварването.

Добро хидратиране на организма

Болки и спазми в мускулите могат да се получат и ако организмът е обезводнен. За активно спортуващи два литра вода на ден са задължително количество.

Масажи

Масажите помагат при мускулна треска

Те не са само за релакс, а предпазват мускулите от съкращаване в неподходящ момент. Душът с масажно масло, уредите за масаж са подходящи средства да се подготвят мускулите за предстоящата работа. Може и просто да се разтрият с ръка в зоните, където има риск от преумора. Услугите на масажист периодично са задължителни при активен спорт.

Тренировките не бива да се прекратяват

Редовното трениране с натоварване на отделните мускулни групи спомага за предпазване от мускулна треска. При продължително прекъсване на спортните занимания, връщането към активно спортуване трябва да става постепенно и равномерно, за да се навлезе внимателно в активна спортна форма.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати