Не докосвайте често тези части на тялото

не бива да докосваме лицето често
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Докосвайки често определени части от тялото, можете да се сдобиете с различни инфекциозни заболявания. Именно затова лекарите са на мнение, че е по-добре да не правите това и особено по отношение на определени части на тялото. Кои части от тялото не бива да докосваме често?

Пъп

Имайки предвид анатомичната му форма, това е едно от най-удобните места, където патогенните бактерии и гъбички могат много лесно да се размножават, което от своя страна да доведе до инфекция. Най-често те се хранят именно с мъртвата кожа, като влагата при изпотяването през летните месеци е идеалната среда за размножаването им.

Имайте предвид, че нормално всеки има бактериите и гъбички в пъпа си, но докосвайки тази част на тялото се увеличава значително шанса за инфекция. Това значи, че по този начин можете да пренесете бактериите от пъпа си на други места. Затова не забравяйте, че винаги след почистването му трябва да измиете много добре ръцете си със сапун.

Ноктите

Ако имате лошия навик да гризете ноктите си понякога, тогава това е не се само нелециприятно за околните, но и опасно за вашето здраве. Под нокътните плочки се намират много различни бактерии и гъбички, които могат да попаднат по този начин в стомашно-чревния ви тракт, като ако имате слаб имунитет, то тогава това може да доведе до доста неприятни последици.

ноктите не бива да се докосват често

Лицето

Именно това място е едно от най-докосваните места по човешките тяло, като всички го правим несъзнателно. По ръцете ни обаче има защитен слой мазнини, които ако попаднат на лицето, това може да доведе до запушването на порите на лицето, което да стане причината за различни кожни проблеми, като например акне, черни точки и други.

Именно затова не бива да докосвате просто така лицето си, ако това не се налага и то с неизмити преди това ръце. Също така не бива да докосвате често устните, очите и носа си, тъй като те са вратата, чрез която много лесно могат да проникнат различните инфекции в организма ни.

Грижете се за здравето си и винаги търсете медицинска помощ, ако нещо ви тревожи или пък просто ходете на профилактични прегледи при вашия лекуващ лекар. Спазвайте и тези простички правила за хигиена, тъй като те са една от предпоставките за проблемите със самочувствието и здравето ви.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати