ezine.bg»Статии»Здраве»Главоболие през уикенда? Стресът ви е победил

Главоболие през уикенда? Стресът ви е победил

Главоболие през уикенда? Стресът ви е победил

Ако сте подложени постоянно на стрес, може организмът ви да е свикнал с психическото и физическото натоварване, и да не забелязвате колко зле всъщност ви се отразява това.

Американският психолог Стивън Хобфоул твърди, че ако е налице дори само един от долуизброените симптоми, имате спешна нужда от възстановяване.

Ако всеки път, когато имате един или два почивни дни, получавате мигрена, това означава, че нещата не вървят на добре. Важно е да се наспивате през седмицата, защото колкото и да се излежавате през уикенда, това не компенсира умората от делниците.

Скърцането със зъби по време на сън може да издава, че сте под влияние на силен стрес. Посъветвайте се със зъболекаря си и купете предпазител за през нощта, който ще щади зъбите ви.

Главоболие през уикенда? Стресът ви е победил

Странните сънища също са характерни за хора, които са подложени на силен стрес. Освен това със сигурност се събуждате по няколко пъти на нощ, което се отразява пагубно на почивката ви. Лягайте си по едно и също време и избягвайте алкохол и кафе преди сън.

Кървящите венци са тясно свързани със стреса. Хроничното изхвърляне на хормона на стреса – кортизол – може да съсипе имунната система и да отвори широко вратите на организма ви за различни видове бактерии, сред които и тези, които причиняват възпаление на венците.

Появата на акне, което не е свързано с пубертет, тъй като той най-вероятно е отминал отдавна, също е издайник на стреса. Ползвайте лосион, който съдържа салицилова киселина и предпазвайте кожата си от прекалено изсушаване.

Не се чудете, че пълнеете, защото това се случва често с хора, които са подложени на хроничен стрес. Когато протегнете ръка към сладкото, спомнете си, че ще натрупате излишни килограми заради стреса, и се ориентирайте към плодовете.

Болките в корема могат да са предизвикани от изнервеност и стрес, както и главоболието, болките в гърба и безсънието. Хората, подложени на редовен стрес, страдат три пъти повече от болки в корема от останалите.

Според някои учени вътрешните органи и мозъкът споделят едни и същи нервни пътеки, затова когато мозъкът реагира на стрес, органите получават същия сигнал.

Въпреки това ако болките в корема ви се случват постоянно, време е да посетите лекар, тъй като това може да е предизвикано от различни видове алергии или други причини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати