ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за високо кръвно

Причини за високо кръвно

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Причини за високо кръвно
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

България е на първите места в много тъжни класации. За съжаление страната ни е в челните позиции и по брой на мозъчен инсулт и инфаркт. Основната причина за това е високото кръвно налягане или т.нар. хипертония. Почти във всяко едно семейство в България има член, който страда от високо кръвно. Тези факти са поразяващи и тъжни, но нека видим защо това е така, кои са причините за високото кръвно налягане.

Стресът и дълго продължилото нервно напрежение са една от основните причини за високо кръвно. Съвременният начин на живот е напрегнат и подлага човек на различни напрежения, но се смята, че свръхнапрежението на централната нервна система, продължило дълъг период от време отслабва нейната роля по отношение на кръвното. Бъдете внимателни и щадете себе си.

Наследствеността също играе важна роля. Смята се, че ако родител има високо кръвно, вероятността детето в по-късна възраст да има проблеми с кръвното налягане е 30% по-голяма.

Храненето е друг важен фактор. Затлъстяването на човек и системното преяждане, злоупотребата с кафе и алкохол, тютюнопушенето, прекаляването с много солени храни, всички те увеличават възможността човек да страда от високо кръвно налягане. Грижете се за себе си и своето тяло, за да живеете спокоен и дълъг живот.

Застояването има решаващо значение. Все повече съвременните хора се обездвижват, стоят пред компютър цял ден, движат се с кола. Това е неизбежно понякога, но все пак трябва да се отделя време за малко физически упражнения у дома, при възможност разходка в природата. Застояването е опасно, защото затруднява кръвоотока и е причина е за затлъстяването.

При нарушение на кръвообращението на бъбреците се получават вредни вещества, които действат съдосвиващо. Това действие е опасно, защото помага за по-голямото свиване на артериите и повишаването на кръвното налягане.

Може би ще прозвучи шокиращо, но противозачатъчните, които младите жени ползват повишават кръвното. Това се дължи на естрогените, които се съдържат в тези хапчета. Ако усетите нередност, консултирайте се с лекаря си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати