Куркумата е полезна за здравето на мозъка

Куркума

Куркумата е често използвана съставка в блюдата на източната кухня. Тя е полезна не само в храненето, но и като лечебно средство. Активната съставка в куркумата е куркумин, който е познат на учените с противовъзпалителните си качества. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент.

Една специална съставка в куркумина може на практика да преобрази човека. Немско проучване посочва тази подправка като средство за повишаване способността на мозъка да се самолекува.

Учени от Германия са открили съединение в куркумата, което може да насърчава растежа на нервните клетки, което от своя страна е начин мозъкът да се регенерира.

Проучването, проведено върху мишки, потвърждава възможността за създаването на нов модел лекарствени препарати за лечение на инсулти или болестта на Алцхаймер. Разбира се, ще са необходими допълнителни клинични проучвания, допълват специалистите.

Мозък

Учените изследвали съединението турмерон, което се съдържа в куркумата. Инжектирали го в мишки, след което сканирали техните мозъци. Оказало се, че тези части от мозъка, участващи в регенерирането на нервни клетки, били насърчавани и продукцията им се увеличила.

Д-р Мария Ругер допълва, че способността на съединението да лекува човешките мозъци е реална, но ефектите не биха могли да бъдат като при животните. Причината била еволюционното ниво, до което е стигнало човешкото развитие.

Коментирайки резултатите и вероятността с куркума да се лекува Алцхаймер, учените съобщават, че ще са необходими допълнителни проучвания, които да покажат дали съединенията, открити в куркумата могат да регенерират нервните клетки на мозъка.

А ако се комбинира с карфиол, се счита, че куркумата може да редуцира рисковете от рак на простатата. Все повече антиканцерогенни качества на подправката биват откривани от експерти, включително такива за превенция на рак на гърдата и меланома.

Някои от учените считат, че има възможност подправката и нейните съставки да предпазят от развитие на метастази и да спрат обособяването на нови кръвоносни съдове за хранене на туморите.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати