Мислете позитивно, за да преборите високото кръвно

Щастие

Специалисти препоръчват позитивното мислене като ефективен метод за справяне с високото кръвно. По повод състоялия се на 17 май Световен ден за борба с хипертонията редица експерти в областта излязоха с мнението, че високото кръвно може да бъде контролирано, без да се налага да се пият лекарства.

Редица водещи кардиолози препоръчват позитивното отношение към живота като основно средство за борба със сърдечните проблеми. Мисли от рода колко е болен даден човек, колко е нещастен от този факт, политика и икономически проблеми на страната, в която живее, могат само и единствено да влошат здравето.

Специалистите препоръчват да се радваме на простите неща в живота – на топлото майско слънце, на факта, че сме живи и здрави и сред близките си. Вече дори и научно е установено, че това може да понижава нашето кръвно налягане и да ни дари с нормален начин на живот.

България е една от страните с най-висока честота на хипертонията като процент от населението в световен мащаб. Приблизително 2 милиона българи страдат от това заболяване. Данните показват, че едва 37 процента от подложилите се на лечение хипертоници получават адекватна помощ и постигат качествен контрол над заболяването си.

Позитивно мислене

Изключително тревожни са статистиките на хипертонията в България, които показват, че рискът от развитие на заболяването сред младите хора в страната в бъдеще е огромен. Около 40 процента от българските деца - 21.9 процента от момчетата и 17.7 процента от момичетата между 5-17 години са с наднормено тегло или затлъстяване.

Това говори не само за естетичен проблем, а за проблем на влошено здраве, за риск от редица сериозни и заплашващи качеството и продължителността на живота заболявания.

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва за първи път през 2005 година по инициатива на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам да се подобри превенцията и своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати