Кога гастритът става хроничен и как да се предпазим?

Хроничен Гастрит

Гастритът е остро или хронично възпаление на стомашната лигавица. Причинителите му могат да са много, а ходът и прогнозата зависят от вида му.

Има няколко вида гастрити. Те се различават както по вида, така и по локализацията на възпалителния процес в стомаха.

Острият гастрит е един от двата вида гастрит. Той се появява следствие на външни фактори, като потреба на алкохол, преяждане, прием на медикаменти и хранителни отравяния.

Може да се развие още при силен стрес, пренатоварване, кръвозагуба и обширни изгаряния. Ако не бъдат взети мерки, острият гастрит може да премине към хроничен.

По-рядко срещан е хроничният гастрит. Той се разделя на няколко подтипа. Хроничен гастрит тип А се развива по автоимунни механизми. Тип В засяга главно входът на стомаха (антрума).

В над 85% от случаите гастрит тип В се развива вследствие на инфекция с Helicobacter pylori. Третият тип – гастрит тип С, се проявява в резултат на химични въздействия, като агресивно въздействие на жлъчката при рефлукс към стомаха и нестероидни противовъзпалителни средства.

Гастрит

Оплакванията при гастритни изменения са обединени под названието горно-диспептичен синдром. Те са неспецифични и нехарактерни и често могат да бъдат объркани с друг причинител. Най-характерните включват чувство за парене и пълен стомах, болки в епигастриума, повръщане, хълцане и гадене.

При по-голямата част от пациентите обаче липсват симптоми. При хроничен гастрит тип А и В има реална опасност от развитие на онкологични заболявания. При автоимунен гастрит пък има опасност от развие на пернициозна анемия.

Предпазването от гастрит е много трудно, тъй като в голяма част от случаите той се развива по неизяснени механизми. Тъй като хроничният гастрит често е следствие на острият, трябва да се вземат мерки за справяне с предвестниците му.

Това са най-вече стресовите за тялото събития, като кръвозагуба, обширни изгаряния, пренатоварване, големи оперативни интервенции и други. В такива случаи се приемат гастропротектори и антиацидни средства.

Освен това е крайно необходимо стриктно да се избягват външните увреждащи фактори, които могат да доведат до гастрит, като прием на някои медикаменти, като нестероидни противовъзпалителни средства, преяждане и употреба на алкохол, както и всякакви други агресивни фактори, които по някакъв начин могат да раздразнят стомаха.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
dimitrinka
dimitrinka
17.11.2015 12:59
imam bolki po4ti vinagi,ponqkoga kogato se xranq ili piq voda nemoga nito vodata da preglatna nito xranata postoqnno ose6tam edno parene i ujasna bolka vav xranoprovoda.namomenti mi stava mnogo lo6o i povra6tam
0
0