Лечебна гимнастика в домашни условия за възрастни хора

Гимнастика

Физическите упражнения са изключително важни за хората в напреднала възраст не само защото ще им помогнат да се предпазят от редица болести, но и защото ще ги накарат да се чувстват свежи и уверени, ще увеличат гъвкавостта, енергията и важността им. В следващите редове ще се запознаете с лечебна гимнастика в домашни условия за възрастни хора.

Упражнение 1:

Допрете гърба и главата си до стената, а стъпалата поставете около 50 см напред. Бавно се спускайте надолу, докато коленете не оформят ъгъл от 90 градуса (бедрата не трябва да бъдат по-ниско от коленете), и пак се изправете. Направете 10-15 повторения.

Упражнение 2:

Седнете на стол или стойте прави. Ръцете ви трябва да бъдат отпуснати до тялото. Вдишвайки, бавно повдигайте ръцете си, докато не достигнат над главата. Издишвайки, спуснете ръцете отново надолу. Направете 10-15 повторения.

Упражнение 3:

Застанете прави и подпрете ръце на облегалката на стол, поставен пред вас. Бавно сгънете колената си и спуснете тялото си колкото можете по-надолу. Стойте в това положение няколко секунди и бавно се изправете нагоре. Старайте се да държите гърба си изправен. Повторете упражнението 5-20 пъти.

Упражнение 4:

Вземете по-голяма кърпа и я навийте на руло. Седнете на пода, прекарайте кърпата през едното си ходило. Хванете двата ѝ края, издърпайте ги и задръжте няколко секунди. Старайте се да държите коленете си изпънати. Направете същото и с другото ходило. Повторете тази лечебна гимнастика у дома 5-10 пъти.

Упражнение 5:

Застанете прави и подпрете ръце на облегалката на стол, поставен пред вас. Бавно сгънете единия си трак така, че в коляното да се образува прав ъгъл. Задръжте за няколко секунди и върнете крака си в начална позиция. Направете същото и с другия крак. Повторете упражнението 5-20 пъти.

Упражнение 6:

Лечебна гимнастика за възрастни хора

Легнете на пода с лице надолу, като държите ръцете си изправени. След това ги вдигнете и започнете да ги движите нагоре-надолу сякаш плувате за около 30 секунди. След това ги пуснете на пода. Повторете 5-10 пъти упражнението. Ако желаете заедно с ръцете може да движите и краката си.

Упражнение 7:

Ето и още едно предложение за лечебна гимнастика за възрастни хора. Легнете на пода и свийте коленете си. Дръжте ръцете покрай тялото си, с длани обърнати надолу. Повдигнете главата и шията си сякаш правите коремни преси. Изпънете ръцете успоредно на пода и започнете да ги движите нагоре-надолу. След това завъртете дланите нагоре и направете същите движения. Повторете упражнението 5-10 пъти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати