Защо зехтинът е най-полезната мазнина за теб?

Защо зехтинът е най-полезната мазнина за теб?

Полезни или вредни са мазнините? Въпрос, на който всеки има различен отговор. Въпреки това обаче повечето хора се обединяват около една теза: зехтинът е полезен. Част от популярната Средиземноморска диета, която се смята за най-полезния начин на хранене, зехтинът задължителен в менюто на най-дълголетните и здрави народи.

Важно е обаче да знаете какъв зехтин да купувате – за да се облагодетелствате от всички негови здравословни ползи, то винаги купувайте зехтин, на чийто етикет пише extra virgin. Той е и единственият напълно чист вариант, благодарение на който зехтинът е толкова полезен.

Маслиновото олио е много богато на полезни вещества. Сред тях – витамини Е, К, мастни киселини, важни антиоксиданти. Зехтинът е богат и на противовъзпалителни вещества. Именно за хроничните възпалителни процеси се смята, че са причина за много от съвременните болести, включително сърдечни, онкологични, метаболитни.

Зехтинът е и полезен за сърцето. Много проучвания показват, че именно в Средиземноморието хората страдат по-рядко от инфаркти, инсулти и други съдови заболявания.

Как маслиновото олио помага на сърцето?

Защо зехтинът е най-полезната мазнина за теб?

То намалява нивата на лошия холестерол в тялото; подобрява здравето на кръвоносните ни съдове; предпазва от кръвни съсиреци (тромби); доказано понижава кръвното налягане.

Смята се още, че заради антиоксидантните си свойства зехтинът предпазва от някои видове рак. На молекулярно ниво – има проучвания, които вече са установили, че някои от антиоксидантните и мастните киселини в зехтина успешно борят ракови клетки.

Известно е още, че тази мазнина предпазва от дегенеративни болести, като например Алцхаймер. При проучване върху мишки е установено, че маслиновото олио изчиства плаки, които са отговорни за увреждането на конкретни неврони в мозъка. Доказано е още, че Средиземноморската диета, богата на зехтин, подобрява работата когнитивните ни функции.

Зехтинът не бива да преминава през термична обработка, като например пържене. Подходящ е обаче за задушаване. Въпреки това изберете най-ниската възможна температура, а най-добре – друга мазнина, която е устойчива на топлина.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати