Храненето след тренировка: Какво трябва да представлява

Мюсли след тренировка

Влагаме много усилия по пътя към мечтаната фигура – тренираме и се храним здравословно. Въпреки това обаче понякога резултатите отнемат време или идват изключително бавно. Една от вероятните причини – не сме запознати с правилното хранене след тренировка.

Обикновено обръщаме огромно внимание на храненето преди фитнес – стремим се да се заредим с въглехидрати, които да са достатъчно леки, за да не попречат на представянето ни в залата. Как е правилно да се храним след фитнес?

Важно е да знаете, че храненето след тренировка е изключително важно и с него не бива да се прави компромис. Когато спортувате, мускулите използват гликоген, който се намира в тях като гориво.

Резултатът – те временно са лишени от него, а заради натоварването част от мускулните влакна са разкъсани. Храненето е важно, защото подпомага за възстановяването и на увредените мускули, и на гликогена. Едновременно с това то подпомага за поддържането на добра фигура.

Разбира се, важно е да следим и какво приемаме. Протеините са от съществено значение. Те дават на организма ни нужните аминокиселини и подпомагат изграждането на нова мускулна маса. Златната формула: консумирайте между 20 и 40 грама белтъчини много скоро след края на тренировката.

Не пренебрегвайте и въглехидратите – те са основният макронутриент, който запълва гликогеновите депа, за които вече ви разказахме. И тук има оптимални количества – около 1 – 1, 5 грама на килограм до 30 минути след края на физическата активност. Не бива да се лишавате и от мазнината – тя забавя разграждането на въглехидратите и е есенциална за тялото ни. Без нея то няма да може да усвои много витамини и минерали.

Вероятно се чудите кое е правилното време за хранене след тренировка? Фитнес инструкторите съветват това да се случи в рамките на 45 минути след края ѝ. Не бива да прекалявате, защото калориите имат значение – изберете нискокалорични бързи закуски. Добри храни след тренировка са яйце с филийка пълнозърнест хляб или кисело мляко с горски плодове. Нека храненето след фитнес не е основно за вас – в крайна сметка целта му е да възстанови изгубената енергия и да подпомогне мускулите.

За още примерни храни след тренировка разгледайте горната галерия!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати