Джогингът е добър за мозъка

Тичане

Тичането спомага за подобряването на мозъчната дейност и на паметта, твърдят учени от Кембриджския университет. Невроспециалистите забелязали, че джогингът два пъти седмично стимулира мозъка.

Това от своя страна влияе положително върху умствената дейност. Тичането води до растеж на хиляди мозъчни клетки в онази част на мозъка, която отговаря за образуването на спомените и съхраняването им.

Освен това тичането подобрява способността да се извикват в паметта събития и при това да не се бъркат, което е от особено значение за ученето и когнитивните задачи.

Джогинг

Това откритие, според учените, ще помогне за забавянето на намаляването на умствената дейност, от което страдат като цяло възрастните хора. „Известно е, че физическите натоварвания са полезни за нормалното функциониране на мозъка”, твърди Тимъти Бейси, ръководител на проучването.

Но резултатите от експериментите учудили дори учените. Те наблюдавали две групи мишки – първата въртяла колело, като тичала по този начин 24 километра, а втората група не се движела активно.

Крос

По време на тичането мишките гледали на монитор два еднакви квадрата. Ако те доближавали муцунките си до левия квадрат, получавали лакомство, а ако докосвали десния, не получавали нищо.

След това животинките минали тест за памет и по време на него те докосвали с муцунки по-често левия квадрат, за което получавали точки. Мишките, които тичали всеки ден, получили два пъти повече точки от останалите.

На последния стадий на експеримента тичащите мишки показали най-добри резултати, въпреки че квадратите се допирали един до друг, което ги превръщало в правоъгълник.

Онези от мишките, които тичали реагирали много бързо и когато учените направили тотална смяна на квадратите и давали лакомство само при докосване на десния квадрат.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#192480
Някой много чете поредицата "Пърси Джаксън" :Д
Трябват ти още мнооого упражнения в писането.
0
0
~Shadow~
~Shadow~
18.05.2017 07:05
Ти туко що преразказа поредицата Пърси Джаксън и боговете на олимп, е не точно но си личи че идеята ти за тази история е взета от там. Нека позная, случайно този Персей да се казва Пърси? Ол и Нико не е син на Си...който там беше, а на Хадес,бога на подземното царство.
0
0