Кардио или тежести. Кое е по-добро за отслабване?

Кардио тренировки за отслабване

Много хора, решили да влязат във форма, се оказват пред труден въпрос – да правят кардио тренировки за отслабване или да вдигат тежести. Това са двата най-популярни вида тренировки за отслабване, но може да е трудно да прецените кой е подходящият начин за вас.

Кардио тренировки за отслабване горят повече калории на сесия. Има много изследвания, посветени на това колко калории изгаряте при различни дейности. Може да използвате телесното си тегло, за да прецените. Например човек, който тежи 73 кг, ще изгори около 250 калории за половин час умерен джогинг, 365 калории за същото време при по-бързо тичане, но между 130 и 220 калории за 30 минути тренировка с тежести.

Тренировките с тежести помагат за горене на калории всеки ден. Въпреки че с тях не се изгарят толкова калории за една тренировка, колкото при кардиото, силовите упражнения са по-ефективни при трупане на мускули.

А мускулите горят повече калории в покой от другите тъкани. Изграждането на мускули е ключът към ускоряване на метаболизма по време на почивка, т.е. когато тялото е в покой.

Освен това изследвания показват, че изгаряте повече калории в часовете след тренировка с тежести, като ефектът на повишения метаболизъм е наблюдаван до 38 часа след упражненията. Такова увеличение не е било регистрирано след кардио тренировка.

Кардиото и тежестите са две от най-популярните тренировки, но има и други опции. Такава е високоинтензивната интервална тренировка, при която много интензивните упражнения се редуват с такива с нисък интензитет. Обикновено такава тренировка отнема между 10 и 30 минути. Някои изследвания показват, че така могат да се изгорят повече калории, отколкото с тежести или кардио.

Вдигането на тежести помага за отслабване

Най-доброто решение може да е използването на няколко типа упражнения. Изследванията показват, че кардиото е по-ефективно от тежестите при загубата на мазнини, но ако се тренира повече от 150 минути на седмица. Тренировките с тежести пък са по-добри за изграждането на мускули. Но най-подходяща за подобряване на формата е комбинацията от двата вида тренировки.

За дългосрочен успех решаващо значение има и диетата, а не само тренировките. Повечето хора знаят, че правилното хранене и упражненията са от съществено значение за здравето. Така че ако искате да отслабнете и да поддържате постигнатите резултати, трябва да тренирате редовно и да спазвате здравословен хранителен режим.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати