Ларингит

Ларингит

Ларингитът представлява възпаление на гръкляна (ларинкса) с различен произход. Свързва се с промяна или загуба на гласа, като следствие от различни заболявания. Основно се разглеждат остър и хроничен ларингит.

За хроничен ларингит става въпрос, когато заболяването продължава повече от три седмици или често се повтаря. Този вид е най-характерен за певци, треньори, пушачи (активни и пасивни) и др. Острият ларингит най-често е следствие от вирусно или бактериално заболяване, като настинка, грип и др.

Причини за развитие на ларингит

Острият ларингит, често е следствие от възпаление на горните дихателни пътища. Причина за възпалението могат да бъдат хрема, простуда, грип или настинка. Вдишването на студен и сух въздух, лесно може да увреди ларинкса, също както и консумирането на студени напитки.

Друга причина за развитие на острия ларингит, може да бъде претоварване на говорния апарат от пеене, викане или говорене. Запрашените или задимени помещения също могат да увредят говорния апарат и да доведат до възпаление на гръкляна, както и попадането на тежки химикали.

Най-често от хроничен ларингит страдат хората, които се занимават професионално пеене или са преподаватели, политици, треньори и други. За хроничен ларингит допринася дългото тютюнопушене или работа в помещения, чийто въздух е замърсен.

Симптоми при ларингит

Болки в Гърлото

Възпалението започва с дразнене в областта на гръкляна, което е по-силно през нощта. С напредването се появяват пристъпи на мъчителна кашлица. Гласът започва да пада, с времето става по-дрезгав, а в крайна сметка може напълно да се загуби. При много силни възпаления и особено в случаите на вирусно заболяване или тежко възпаление може да се наблюдава температура, желание за поглъщане на студени напитки, затруднено дишане, суха кашлица, болки при преглъщане и обща отпадналост.

Диагностициране при ларингит

Диагноза се поставя след преглед от лекар и уточняване на съпровождащите симптоми и причини за появата. Обичайно други тестове и изследвания не са необходими.

Развитие на ларингит

В повечето случаи приема на топли течности и пребиваването в топли помещения с висока влажност спомагат за отзвучаване на ларингита за няколко дни.

Ако не се съобразите със състоянието си и не се подложите на някакво лечение, се появява риск за развитие на бронхит, пневмония и бронхопневмония. Липсата на лечение може да доведе до развитието на субглотисен ларингит, при който се наблюдава оток и може да доведе до задушаване.

Лечение на ларингит

Лечението трябва да започне с осигуряване на покой на гласовите връзки, почивка в топло и влажно помещение. Важно е на лигавиците в устната кухина да се подсигури необходимата влажност. Това може да стане, чрез топли (в никакъв случай не горещи) напитки и инхалации. Да се избягва тютюнопушенето – активно и пасивно.

Когато ларингитът е следствие от друго заболяване, се взимат адекватни мерки за противодействието на заболяването, спазват се горните препоръки и дразненето в областта на гръкляна отшумява постепенно, а гласът се връща.

Предпазване от ларингит

През зимните месеци, когато сте навън, поставяйте пред устата си шал или дишайте през носа, това ще осигури затопляне на въздуха и ще предпази ларинкса от възпаление.

Ако работите в запрашена среда използвайте маски и се информирайте за законовите разпоредби при работа в опасни условия.

Спрете цигарите и си давайте достатъчно почивка на гласа, в случай че вашата професия е тясно свързана с постоянно натоварване на говорния апарат. Спазвайте предписанията за предпазване от грип и настинка.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати