Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Болки в кръста – Лумбаго

Болки в кръста – Лумбаго

AdminAdmin
Администратор
1k1468
Лумбаго

Лумбагото е заболяване на лумбалните прешлени на гръбначния стълб, което се свързва с остра или хронична болка. Друго често срещано наименование е болки в кръста. В повечето случаи болката е рязка и остра или продължителна и тъпа. При това заболяване няма възрастова група еднакво често се среща във всички възрасти.

Причини за поява на лумбагo

В повечето случаи е трудно да се конкретизират причините за появата на лумбаго. Рядко става въпрос за дискова херния (2-3% от случаите), а още по-рядко за тумори (под 1% от случаите).

Сред най-често срещаните са претоварване – вдигане на тежки предмети, прекалени физически упражнения, дълго ходене (особено ако е съчетано с неудобни обувки); травми – след тежък удар, падане и др.; инфекции – тук може да става въпрос и за настинка и простуда, но тогава болката идва по-скоро от скованост в мускулите.

Сред по-сериозните причини са разкъсан лумбален диск, нервна дисфункция, остеопороза, вродени проблеми и др.

Симптоми при лумбаго

Най-общо болките в кръста могат да се разглеждат като остри и хронични. Остри, когато се появят изведнъж и изчезват до няколко дни. Обичайно в този случай болката е внезапна, силна и остра, като при кашляне или опит за движение се засилва много. Болният има леко приведена поза и се държи за кръста около мястото, където болката е най-силна.

За хронично лумбаго се говори, когато болката продължава над 12 седмици или се повтаря на периоди. При този случай болката може да се появи остро или постепенно, като се разпространява и към краката или може да се наблюдава изтръпване.

В зависимост от локализацията на болката и нейната специфика, специалистите разбират какво точно е засегнато. Например при засягане на седалищния нерв болката се засилва при кихане и кашляне, разтягане и навеждане и се облекчава при покой.

Развитие на лумбаго

В голям процент от случаите, особено ако болките в кръста са като последствие от претоварване или настинка, те отшумяват до един месец. В редки случаи е възможно заболяването да стане хронично.

Диагностициране на лумбаго

При острата форма на лумбаго не са необходими допълнителни изследвания, достатъчен е преглед от лекар, който да назначи подходящо лечение.

Болки в кръста

В случаите, когато става въпрос за хронично заболяване, травма или има съмнение за по-тежко заболяване е необходимо да се направи ядрено магнитен резонанс. При него могат да се наблюдават костите, дисковете, меките тъкани, мускулите и нервните коренчета. Други методи, които могат да допълнят изследването ако ЯМР не е достатъчно са компютърна томография, дискография и миелография.

Лечение на лумбаго

Лечението на лумбаго може да бъде медикаментозно, не медикаментозно и комбинирано.

Приемът на лекарства се извършва само след лекарско предписание на база преглед и преценка за ефективността. Използват се нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероидите, като вторите се прилагат при дискова херния или при ставни възпаления. Прилагат се и локални инжекции.

Към не лекарственото лечение спадат всички видове масажи, гимнастика и особено йога, акупунктура, налагане на топли компреси, носене на подходящи обувки и др.

В рисковите групи попадат хората подложени на тежък физически труд, професионалните спортисти, градинари. Сред рисковите фактори са заседналият начин на живот и затлъстяването.

Предпазване от лумбаго

Има някои неща, които намаляват вероятността да страдате от лумбаго. Така например подходящи упражнения за развитие на мускулатурата, намаляват напрежението в костната система. Вдигането на тежки предмети винаги трябва да става чрез клякане, а не с навеждане на тялото.

Ако работите на компютър или прекарвате повече време седнали си осигурете стол, който да поддържа тялото ви в подходяща позиция. Към тази мярка спадат и матраците за сън, важно е да са качествено изработени и от подходящи материали. Движете се и носете подходящи обувки. Ако е налице наднормено тегло е необходимо, то да се сведе до оптималното за възрастта, пола и височината.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#206446
Един добър колан за кръста може да свърши чудеса при болки в кръста.Поне при мен помогна
1
2
Енчев
Енчев
15.02.2016 15:35
С бокките в кръста се справих с това
31
5