Счупване на ключицата

Счупване на ключица

Ключицата, наричана в медицината клавикула, представлява чифтна кост, което означава, че всеки човек има по две ключици. Те се намират от двете страни на врата, в неговата долна част. От всяка своя страна ключицата свързва рамото с гръдната кост и допринася за стабилността на раменния пояс.

Счупването на ключицата е често срещана травма. Възможно е да се получи в три области. Около 80% на счупванията на ключицата се локализират в средната ѝ третина; 15% от случаите на счупване са във външната и третина, която се намира в близост до рамото; в много редки случаи счупване на ключицата се получава онази третина на ключицата, която се намира непосредствено до гръдната кост.

При повечето от счупване на ключицата, краищата на травмираните части не се разместват много и само някои тъкани, които са разположени до костта се травмират. В много редки случаи острите крайни части на разместените кости прорязват кожата над тях. Това е т.нар. открито счупване. При травми на ключицата, които са нанесени с екстремна сила има възможност част от нея да пробие най-високата част на белия дроб и да причини сериозни проблеми с дишането.

Причини за счупване на ключицата

Нанасянето на травма е най-честата причина за счупване на ключицата. Тя може да се получи при падане, силен директен удар върху рамото, както и при катастрофа. В някои случаи ключицата може да се счупи без наличието на травма. Това става, когато ставата е твърде слаба, вследствие от вродена причина и при наличие на злокачествен тумор или остеопороза.

Счупване на ключицата при новородени бебета – възможно е при напъните на родилката по време на раждането ключицата на бебето да се счупи. Другият рисков момент по време на раждането е, когато лекарят се опитва да извади бебето с ръце или специални пособия. Това се случва изключително рядко.

Счупване на ключицата при деца и юноши – ключицата е една от най-често счупваните кости при децата. Обикновено травмата се получава, когато детето падне върху рамото си или докато пада, ръката е разгъната в лакътя. В редки случаи директен удар върху рамото може да предизвика счупване.

Счупване на ключицата при възрастни хора – възможно е да се получи по време на практикуване на спортове като ръгби и хокей. Много по-често причината са произшествия на пътя.

Симптоми на счупване на ключицата

Болка – най-характерният симптом, проявява се силно и внезапно в момента на получаване на травмата. Болката е най-силна на мястото, където се е получило счупването. Възможно е да се чуе и стържещ звук.

Подуване – в тъканите около счупването на ключицата се получава оток, който е резултат от повишения приток на кръв и телесни течности.

Промяна в позицията на главата – обикновено тя се накланя в посока счупената ключица, а в същото време брадичката сочи здравото рамо.

Измяна в контура на рамото и деформиране на района на ключицата – най-често рамото има вид на хлътнало напред, надолу и в същото време завъртяно към вътрешната страна.

Гипсирана ръка

Силно ограничаване или пълна невъзможност на раменните движения, в страната на счупването. Засегнатият изпитва затруднения при раздвижване, съпроводени с болка.

Открито счупване – ако костите се разместят прекалено много, острият край на някоя от тях може да пробие кожата. Проявява се с рана върху засегнатата кожа и следи от парче кост.

Промяна в цвета на кожата, разположена върху ключицата – излятата кръв в околните тъкани предизвиква синьо-виолетово оцветяване.

Ако са увредени големите нерви, които преминават през рамото, може да се проявят симптоми като скованост или безчувственост на цялата ръка. При засягане на преминаващата през вътрешността на рамото артерия е възможно да се усети изстиване на ръката.

Диагностициране на счупване на ключицата

При посещението на лекар, пациентът трябва да съобщи за своите оплаквания, начинът по който е получена травмата и характера на болките. Следва обстоен преглед, по време на който се прави сравнение със здравата страна и се проверява за симптоми като кръвонасядане, деформации и охлузвания, открита рана. Чрез опипване лекарят определя къде е най-силната болка и установява размествания в костните фрагменти. Правят се рентгенови снимки, които дават допълнителна информация за мястото и вида на счупването.

Лечение на счупена ключица

В повечето случаи на счупване на ключицата няма съществени размествания в костните фрагменти. Лечението се състои в поставяне на превръзка на рамото. Тя може да бъде в различна форма. Превръзката се носи за различен период от време – при децата от 2 до 4 седмици, а при възрастните от 4 до 8 седмици. За да се успокои болката се предписват различни обезболяващи средства.

Когато има наличие на по-сериозно разместване на костите, трябва да се предприеме наместването им, но след прием на лекарства, които успокояват болката и отпускат мускулите. Доколко е успешно наместването показва втората рентгенова снимка. Ако снимката показва, че костите са наместени успешно се слага превръзка.

Ако разместването е голямо или ключицата е силно раздробена и останалите методи не дават желаните резултати, трябва да се предприеме оперативно лечение. Чрез операцията се наместват счупванията, а фрагментите се прикрепят посредством винтове, плаки или пирони. Когато счупването е открито също трябва да се приложи оперативно лечение. Задължително е поставянето на инжекция против тетанус.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати