Тендовагинит

Тендовагинит

Какво представлява тендовагинитът

Тендовагинитът представлява заболяване на опорно двигателната система, което се изразява във възпаление на влагалището на мускулните сухожилия.

Най-често засегнати са влагалищата на сухожилията на крайниците – пръсти, глезени и китки. Тендовагинитът се появява в резултат от различни травми, както и от микротравматизиране в трудови условия. Много често е наричан офис болест, защото засяга предимно работещите на компютър. От заболяването страдат още спортисти и музиканти. Възможно е да се получи и като последица от преминаване на бактерии от съседни гнойни огнища.

Видове тендовагинит

Различават се остра и хронична форма на болестта, които от своя страна се подразделят на няколко вида.

Остър тендовагинит се разделя на:

Сух /ексхудативен/ - най-често поразява палеца на ръката. Получава се след пренапрягане на китките, глезените и пръстите, което е продължавало дълго време. Възпалението причинява удебеляване на самата фиброзна тъкан на сухожилието и стесняване на отвора на влагалището му, което затруднява приплъзването на сухожилията. Движенията в засегнатата от инфекцията област са силно ограничени. Засегнатият човек усеща скърцане в сухожилието, което протича с остра болка, засилваща се при напрежение и натиск. Кожата в областта е зачервена и оточна. Пристъпът отшумява за период до 10 дни, но се повтаря.

Тендовагинит, протичащ с набиране на гной или серозна течност – получава се след проникване на бактериална инфекция в сухожилията и се събира секрет. По протежението на сухожилието се усеща силна болка, а кожата отича. Нарушават се движенията в засегнатото място, развиват се висока температура, учестена дихателна и сърдечна дейност, втрисане. Този тип тендовагинит изисква спешна хирургическа интервенция, в противен случай може да се получи некроза на сухожилието, което от своя страна причинява трайни нарушения.

Хроничен тендовагинит – характерно за него е протичането на дълъг възпалителен процес, в хода на който сухожилията се удебеляват и движенията на засегнатия крайник са силно затруднени. В резултат от този процес се развива мускулна контрактура. Хроничният тендовагинит най-често поразява двуглавия мускул на мишницата, като постепенно се наблюдава ограничаване на движенията в лакътната и раменните стави. Възпалението се разпространява сравнително бързо и скоро обхваща сухожилията на китката.

Стенозиращ тендовагинит на пръстите – представлява често срещана хронична форма на заболяването. Изразява се в удебеляване на фиброзното влагалище в сухожилията на пръстите, в резултат от което се стеснява отвора на влагалището и се затруднява движението. При изправяне или свиване на пръста, движението му внезапно спира, след което потърпевшият трябва да положи усилие, за успее да го раздвижи отново.

Вроден тендовагинит – в редки случаи се наблюдава вродена форма на заболяването, при която палеца на бебето е поразен. Симптомите за това са непрекъснато свития пръст, който не може да бъде изправен от детето.

Без значение коя форма на заболяването се проявява, болката е съпътстващ фактор. Тя може да бъде постоянна или силна, остра и появяваща се в определени моменти от движението. В някои случаи държането на съвсем леки предмети като химикал или вилица причинява болка.

Диагностициране на тендовагинит

Поставянето на диагнозата се извършва предимно на база оплакванията на засегнатия и последващ преглед. По време на прегледът се забелязват оток в областта и болка при натиск.

Лечение на тендовагинит

Овесени ядки

При установяването на остър тендовагинит се назначават антибиотици, а засегнатият крайник се обездвижва чрез поставянето на шина. Необходимо е да се упражнява постоянен контрол на болния, за да се следи развитието на състоянието. В тежките случаи с образуване на флегмон или абсцес трябва веднага да се назначи операция.

Премахването на причините за възпалението е напълно наложително. Ако проблемът идва от професионалните задължения на болния, трябва да се правят почивки по време на работния процес, да се заеме удобна стойка, която максимално облекчава натоварването върху проблемните сухожилия.

Необходимо е да се сменя позата на работа, за да се поддържат мускулите в добър тонус и да се засилва кръвообращението. Ако работата на пациента е свързана с използването на компютър, се препоръчва 10-минутна почивка на всеки един час.

Физиотерапията също е важна част от комплексното лечение на тендовагинита. За облекчаване на болката помагат студените вани и ледът, горещите душове трябва да се избягват.

Хранене при тендовагинит

Според някои твърдения, склонността към развитие на тендовагинит се определя от липсата на витамин В6. Той може да се набави от говеждо месо, бирената мая, банани, пилешко месо, яйца, овесени ядки, кафяв ориз, черен дроб, авокадо, соя, орехи и пълнозърнеста пшеница.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати