Хемолитична болест

Хемолитична болест

Какво е хемолитична болест

Хемолитичната болест представлява състояние, при което кръвната група на майката и новороденото бебе са несъвместими. Наименованието хемолитична идва от разрушаването на червените кръвни телца. Получава се, когато майка с отрицателен Rh фактор зачене от мъж с положителен Rh фактор.

Проблемът е резултат от кръстосването на червените кръвни клетки се свържат с отрицатeлния Rh фактор на жената. По този начин имунната система на майката вижда положителния фактор на бебето като чужди и вредни. Това причинява разрушаване на еритроцитите, което от своя страна води до поява на хемолитична анемия.

Бебетата, които са поразени от хемолитичната болест в повечето случаи са втора или дори трета бременност на майката. Когато антителата ѝ атакуват червените кръвни клетки на бебето, резултатът е тяхното пълно унищожение.

Именно този процес прави бебето анемично, опасно състояние, което ограничава способността на кръвта да пренася необходимото количество кислород към органите. В резултат на това тялото на бебето се старае да произвежда много бързо повече червени кръвни клетки в далака, черния дроб и костния мозък.

Така се стига да увеличението на изброените органи. По време на разрушаването на червени кръвни клетки се образува билирубин /жлъчен пигмент/. Организмът на бебето не може да се освободи от него и той се натрупва в кръвта и тъканите. Състоянието е познато катохипербилирубинемия. Именно билирубинът причинява пожълтяването на кожата и тъканите – така познатата жълтеница.

Тестове за бременни

Симптоми при хемолитична болест

Хемолитичната болест се проявява в първите часове и дни след раждането. Новороденото е бледо, страда от лека или тежка форма на жълтеница; черният дроб и далакът са силно увеличени; бебета са отпуснати и сънливи, плачат постоянно и сучат много слабо; в някои случаи се появяват гърчове. Жълтеницата започва рано и се усилва значително през следващите часове.

Диагностициране на хемолитична болест

Поставянето на диагнозата хемолитична болест се извършва на база клиничните симптоми, които бебето проявява, лабораторни и различни имунологични изследвания. За да се постави с точност диагнозата хемолитична болест трябва да са налице няколко прояви – анемия или жълтеница, установяване на кръвна несъвместимост /АВО или Rh несъвместимост/. Лабораторните показатели често показват високи нива билирубин, ниски нива на хемоглобин и еритроцити.

В съвременната медицина съществуват много възможности за установяване на хемолитичната болест още по време на бременността. Несъвместимостта на кръвните групи и резус фактора може да се разбере в самото и начало. Много е важно всяка една бременна жена да си направи кръвни изследвания, чрез които се разбира кръвната и група и резус фактор. Назначават се тестове, които определят антителата и тяхното количество, а когато са повече бременността трябва да се следи внимателно.

Бременност

Лечение на хемолитична болест

При поставяне на диагнозата хемолитична болест още по време на бременността, майката се подлага на ваксинация срещу протеините, които в по-късен етап могат да провокират реакция от страна на нейната имунна система. Приложената ваксина дава сигурна гаранция, че антителата на майката няма да атакуват нейното второ бебе. Когато несъвместимостта не се установи по време на първата бременност, второто бебе със сигурност ще има нужда от преливане на кръв.

Лечението на хемолитичната болест на новороденото бебе включва коригиране на нарушения електролитен баланс, облъчване със синя светлина чрез която се разтваря билирубинът. Лечението на хемолитичната анемия включва и преливането на известно количество еритроцитна маса от подходящата кръвна група. Назначаването на подходяща терапия зависи от тежестта на заболяването, поносимостта на детето към процедурите и лекарствата, мнението на майката.

Провеждането на кръвни тестове в ранната бременност е много важен метод, чрез който може да установи наличието на някаква несъвместимост между майката и плода. Поради тази причина се препоръчва бременността да бъде планирано събитие, което позволява следенето и още в самото начало.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Елица
Елица
05.10.2013 09:34
Статията е хубава,но не дава информация как още по време на бременноста можем да се борим с тази болест.
В моя случай, още в края на първата ми бременност (към 8 месец) се появиха анти-Д антитела и момченцето ми се роди с жълтеница,която пребори с облъчване със синя светлина. Ваксина не ми се постави,защото тялото ми вече било изградило имунитет. Титара ми след раждането скочи до небесата и лекарите дори сега(близо 3 години по-късно) ме съветват да не забременявам скоро. По информацията,която са ми дали, не съществува лечение. Една такава бременност може само да се следи и да се надяваш да не пометнеш и да не родиш увредено бебе. Може да се прави и плазмафереза,но това не е лечение,а само временно намаляване на титара на антителата в кръвта на майката.
На кратко, макар че се знаеше още от началото на бременноста ми за нашата Rh несъвместимост с мъжа ми, че това беше моята първа бременност и че се хвана от лабораторията момента в който се появиха антителата в мен (в началото като ме изследваха ги нямах), нищо не се направи. Лекарите само следяха покачването на титара, сега пък само следят неговото намаляне и никои не ми казва какво може да се направи,за да имам здраво второ бебче.
0
0
Александра
Александра
11.06.2013 17:47
Макар да е много полезна тази статия, следва да се уточни, че проблем може да се появи при втора или трета бременност с бебе с различен от този на майката резус фактор, а не при втора или трета бременност по принцип, тъй като е напълно възможно първото дете също да бъде с отрицателен резус фактор. Освен това, различието на резус фактора лесно се установява с кръвен тест. Този тест вероятно е бил направен при първата бременност и по тази причина вероятността за подобна ситуация е обикновено известна на майката още от момента, в който разбере, че е бременна с второ дете с различен резус фактор. По тази причина и лечението се започва от рано и обикновено дава добри резултати - раждат се нормални и здрави бебета.
0
0