Бери-бери

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258619
Бери-бери
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Какво е бери-бери

Бери-бери представлява заболяване, което е свързано с недостатък на витамин В1 и най-вече на активната му форма, наречена тиамин пирофосфат. Витамин В1 е много важен водно-разтворим витамин, който подпомага редица функции в организма, а най-вече изпълнява ролята на коензим във въглехидратния метаболизъм.

Дефицитът на витамин В1 се получава при недостатъчен прием с храната, а в другия случай при прекомерна употреба – състояние, което се наблюдава по време на бременност, хипертиреоидизъм и кърмене. Недостиг на витамин В1 може да се получи при прекомерна консумация на кафе, чай, сурови миди и бланширан ориз.

Лечението с диуретици също намалява количествата на тиамин в организма. Продължителното състояние на тежка диария нарушава нормалната резорбция на витамина, а чернодробните заболявания напълно нарушават неговото използване от организма. В човешкото тяло тиаминът може да се открие в редица системи – черен дроб, бъбреци, мозък, скелетни мускули и сърцето.

Трябва да се отбележи, че бери-бери се наблюдава в голяма част от развиващите се страни, при хора, страдащи от алкохолизъм, хора на неправилна диета, болни, които приемат интравенозни течности с високо съдържание на глюкоза и такива на перитонеална диализа.

Бланширан ориз

Бери-бери е много разпространено заболяване и в азиатските страни, където хората се хранят предимно с бланширан ориз, който е твърде беден на витамин В1. Тъй като витаминът се съдържа в обвивката на ориза, той се премахва в процеса на бланширането.

Симптоми при бери-бери

Много скоро след спирането на приема на тиамин започват да се развиват нехарактерни прояви – тахикардия, периферна невропатия, слабост, забавяне на сухожилните рефлекси. Когато дефицитът засегне централната нервната система, състоянието е познато като сухо бери-бери.

Двигателната и сетивната функция са засегнати, рефлексите в долните крайници са отслабени. Не е изключено да се появи т.нар енцефалопатия на Вернике, която протича с повръщане, парализа на очите и задълбочаване до развитието на Корсаков синдром /психично увреждане с токсична етиология/.

Когато е засегната сърдечно-съдовата система, заболяването е познато като оточно бери-бери. Развитието му е постепенно, като в първия етап се наблюдава задържане на вода и натрий в организма. Това води до образуването на подуване по крайниците. Сърцето започва да работи под голямо натоварване, което причинява тахикардия и високо артериално и венозно налягане.

Голяма част от болните не проявяват почти никакви симптоми. Ранен, но твърде неспецифичен симптом е умората. Получават се нарушения в съня и паметта, мускулни крампи и парестезии на долните крайници. Не е изключено да се развие атрофия на мускулатурата.

Проявите от страна на сърдечно-съдовата система включват тахикардия, болка в гърдите, сърдечна недостатъчност, шок и хипотензия. От страна на храносмилателният тракт се появяват силно изразен стомашен дискомфорт, липса на апетит и запек.

Алкохол

Диагностициране на бери-бери

За да се постави правилната диагноза е необходимо да се се приложи определена доза тиамин. Хората, които страдат от бери-бери ще настъпи подобрение в общото състояние в много кратко време, факт, който ще насочи лекарите към откриването на заболяването. Други необходими изследвания са определяне на уринната екскреция /изхвърляне/ на тиамин. Определят се нивата на тиамина и лактата, които се съдържат в плазмата.

Спанак

Поставянето на диагнозата бери-бери изисква разграничаването на заболяването от други, които имат сходни прояви – кардиомиопатия, съдова деменция, енцефалопатия, хипертиреоидизъм, анорексия и алкохолен хепатит.

Лечение на бери-бери

Лечението на заболяването се извършва чрез парентерално приложение на тиамин – вливане на разтвори директно в кръвта на болния. Терапията трябва да продължи до подобряване на състоянието. Болният трябва да бъде под постоянно лекарско наблюдение, с оглед правилното възстановяване.

Важно е да се знае, че ако не се лекува, бери-бери може да доведе до фатален край, заради засягането на функциите на едни от най-важните органи. Въпреки това е лесно лечимо, дори в тежките случаи.

Хранене при бери-бери

Болните трябва да спазват диета, която е богата на много зеленчуци и пълнозърнеста храна. Продуктите, в които може да се открие високо съдържание на тиамин са: маруля, гъби, спанак, слънчогледовите семки, риба тон, патладжани, брюкселско зеле, домати, зелен грах, аспержи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати