ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозна мононуклеоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Инфекциозна мононуклеоза
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Какво е инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозната мононуклеоза, позната още като жлезна треска представлява често срещано вирусно заболяване, което засяга най-вече млади хора и юноши.

Това е заразно заболяване, което протича с общи симптоми като отпадналост, висока температура, главоболие и болки в гърлото. Много често е наричано жлезна треска, поради появата на подути лимфни възли по цялото тяло на болния. Познато е и като болестта на целувките, защото много често се предава чрез слюнката при младите хора. Терминът мононуклеоза се използва заради измененията в кръвната картина на болните – наблюдава се увеличение на специфични бели кръвни клетки /моноцити/ спрямо останалите клетки.

В много голям процент от случаите инфекцията се причинява от вируса на Ебщайн-Бар, който се отнася към ДНК-съдържащите херпесни вируси.

Заразяването с инфекциозната мононуклеоза не става толкова лесно, колкото е при някои от другите инфекции, предавани по въздушно-капков път /грип/.

Това се дължи на факта, че вирусът на Ебщайн-Бар се намира в слузта, покриваща дихателните пътища и слюнката. Както стана ясно, обмяната на слюнка е най-честия механизъм за предаване на заболяването. Вирусът може да се разпространи и чрез кихане и кашляне; при вдишването на инфектирани частици във въздуха. Много рядко инфекциозната мононуклеоза се предава чрез използването на заразена посуда.

Симптоми при инфекциозна мононуклеоза

Инкубационният период на инфекциозна мононуклеоза трае от 4 до 6 седмици. Ранните симптоми включват появата на слабост и обща отпадналост; внезапна загуба на апетит и втрисане. Тези симптоми траят до три дни след появата на същинските. Те от своя страна включват: силно възпаление на гърлото, което се изразява в силно зачервяване на сливиците; достигане на температурата до 40 градуса; подуване на лимфни възли в областта на шията, а понякога и в цялото тяло; тежест и болки в дясното и лявото подребрие. При малка част от заболелите се появяват кожни обриви, които наподобяват морбили.

Диагностициране на инфекциозна мононуклеоза

Поставянето на диагнозата инфекциозна мононуклеоза се извършва на базата на първоначален преглед и провеждането на някои изследвания. На първо място се назначават пълна кръвна картина и натривка, благодарение на които може да се открие наличието на необичайни лимфоцити. Биохимичните кръвни изследвания могат да докажат увреждане на черния дроб, а серологичните изследвания търсят специални антитела срещу вируса на Ебщайн-Бар. Изследването на материал от налепите на сливиците отхвърля вероятността от наличие на ангина.

Лечение на инфекциозна мононуклеоза

Не съществува точно определено лечение срещу това заболяване. Инфекцията отминава сама, но болните се чувстват отпаднали и уморени дълго време след това. Възпаленото гърло отминава за период от една седмица, а подутите лимфни възли спадат след третата седмица в повечето случаи.

болки в гърлото

Оздравителната терапия включва предприемането на следните мерки: на първо място поставяне на болния в постелен режим и пълен покой, избягване на спортуване и претоварване на организма; прием на пълноценна за организма храна и голямо количество течности; прием на болкоуспокояващи и антисептични таблетки, както и на лекарства, които понижават високата температура. Понякога за кратко време се прилагат кортискостероиди /мощни противовъзпалителни средства/. Примът им е необходим в случаите на силно възпаление и подуване на лимфните възли, гърлото и дихателните пътища.

Усложнения при инфекциозна мононуклеоза

Не е изключено инфекциозна мононуклеоза да протече с появата на някои усложнения. В някои случаи се появява леко възпаление на черния дроб – лека форма на хепатит, която не изисква специално лечение. Увеличението на далака, който представлява най-големия орган от лимфната система крие сериозни рискове от разкъсвания. Тежките усложнения на мононуклеозата се наблюдават в много редки случаи. Те включват възпаление на сърдечната обвивка, възпаление на мускула на сърцето, възпаление на главния мозък и разрушение на червените кръвни клетки.

Трябва да се отбележи, че инфекциозна мононуклеоза протича много тежко при хора с намалена имунна система /СПИН и болни с трансплантация на орган/.

Инфектирането с вируса се свързва с тежки злокачествени образувания – най-вече лимфоми. Голяма част от преболедувалите с инфекциозна мононуклеоза се възстановяват сравнително бързо и развиват никакви усложнения.

Все още не е открит специфичен начин за предпазване от инфекциозна мононуклеоза. Много важен момент при превенцията и по-лекото преминаване на заболяването е засилването на имунната система и здравословния начин на живот.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати