Заушка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Заушка
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Заушката, наричана още паротит представлява остро инфекциозно вирусно заболяване, което се причинява от вирус, спадащ към рода на парамиксовирусите. Заушката е въздушно-капкова инфекция, която се пренася от човек на човек. Причинителят е болното лице, което отделя вируса в околната среда – най-често чрез кашляне и кихане. Рискът от заушка при децата е най-голям, особено през пролетните месеци.

Пътят на вируса започва от попадането му по повърхността на лигавицата на дихателните пътища, след което той попада в кръвта и слюнчените жлези.

Случаите, в които са поразени други органи за много редки. След боледуване детето получава траен имунитет от паротит.

Симптоми при заушка

Голяма част от заразените не проявяват почти никакви симптоми. Първите прояви на заболяването не са често срещани, но включват температура, главоболие, болки в тялото и загуба на апетит.

Най-често заушката протича с възпаление на слюнчените жлези, като най-поразените са околоушните /паротисните жлези/.

Полученото възпаление причинява болка и подуване на жлезите под и пред всяко ухо. В повечето случаи процесът започва едностранно, но бързо поразява и другото ухо. Подуването може да трае от 1 седмица до 10 дни. Яденето на кисели плодове стимулира отделянето на слюнка, поради което причинява силен дискомфорт. Двустранното подуване на околоушните слюнчени жлези придава характерен израз на лицето на болното дете.

Паротитният вирус може да предизвика възпаление и на други тъкани, освен слюнчените жлези. В редица случаи се наблюдава засягане на обвивките и основното вещество на главния мозък – менингоенцефалит. Той причинява повръщане, главоболие, скованост в областта на врата, трудност при преглъщане и дори припадъци.

Друг орган, който може да се превърне в мишена на заушката е панкреасът.

Възпалението на панкреаса причинява силна болка, която опасва горната част на корема. Заушката атакува и яйчниците при момичетата и тестисите при момчетата. Възпалението на тестисите е най-сериозното усложнение, което може да причини заушката. То протича със силна болка и подуване в областта им. Зрелият тестис /след пубертета/ е силно уязвим от вируса и може да се стигне до безплодие.

Диагностициране на заушка

Поставянето на диагнозата заушка се извършва на база лекарски преглед. Лекарят преглежда внимателно детето за наличие на белези на възпаление в областта на околоушните жлези, други слюнчени жлези и тестисите. Специалистът търси и белези за коремна болка и възпаление на мозъка. В допълнение на получената информация след прегледа, може да се назначат някои изследвания. Най-често това са рутинни изследвания, които сочат вирусна инфекция.

Паротит

Лечение на заушка

Лечението на заушка е изцяло симптоматично, което означава, че е насочено към проявите на заушката, а не към вируса-причинител. Лечението се осъществява в домашни условия и не изисква хоспитализация.

Основните методи за лечение включват пълноценно хранене и прием на голямо количество течности; прилагане на болкоуспокояващи и медикаменти за понижаване на високата температура. Тези средства намаляват болката и подуването в засегнатите тъкани. Необходимо е да избягва аспиринът, защото може да възникне усложнение при децата, което е познато като синдром на Рей.

В по-голямата част от случаите болката и подуването отшумява за една седмица. Всяко едно дете, болно от заушка не бива да посещава училище/детска градина за период от 10 дни от началото на подуването на жлезите.

В редките случаи, когато са засегнати централната нервна система, тестиси и задстомашната жлеза може да се наложи постъпване в болница за по-сериозно лечение.

Усложнения при заушка

По-голямата част от боледуващите деца се възстановяват без появата на сериозни усложнения. Някои от най-често срещаните усложнения на заушката са: възпаление на тестисите и стерилитет; увреждане на централната нервна система; артрит; възпаление на щитовидната и млечните жлези; глухота и увреждане на бъбреците. Заразяване с вируса на паротит в първия триместър от бременността може да повиши риска от спонтанен аборт.

Предпазване от заушка

Прилагането на ваксина е единственият начин за предпазване от заушка. Поставянето й е включено в задължителния имунизационен календар на нашата страна. Първата доза на ваксината се поставя на възраст между 12 и 15-месечна възраст на бебето, а повторното ваксиниране се извършва, когато детето навърши 4 или 6-годишна възраст.

Всички деца трябва да бъдат ваксинирани. Единствено изключение правят деца с вроден имунен дефицит; деца, подложени на лъчелечение, поради раково заболяване и такива, при които се провежда дълготрайно лечение с кортикостероиди. Деца, които страдат от тежки алергични реакции към яйца, също не бива да бъдат подлагани на ваксинация.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати